Hrvatski radio

Radio Osijek

Polaznici smršavili 340 kilograma

27.02.2021.

11:01

Autor: Davor Lončarić

Polaznici smršavili 340 kilograma

Polaznici smršavili 340 kilograma

Foto: - / -

U suradnji s liječnicima Mariom Ćurkovićem i Draženom Gorjanskim, Gimnastičko društvo Osijek - Žito nastavilo je ostvarivati planove o pretvaranju Sokol Centra u regionalno središte zdravlja. Rezultati projekta mršavljenja su odlični.

Zamisao se počela ostvarivati u rujnu prošle godine kada je započela šestomjesečna obuka prvih polaznika posebno osmišljenog programa nazvanom POST (Program Osječkog Smanjivanja Težine). Tijekom programa polaznici su obučeni u nizu vještina nužnih ne samo za smanjivanje tjelesne težine, nego i za lakše snalaženje u svakodnevnim situacijama koje mogu biti okidač nepravilnom ili pretjeranom jedenju. Tijekom sastanaka u Sokol Centru, koji su se održavali jednom tjedno, dr. Ćurković i dr. Gorjanski prenosili su polaznicima raznoliku paletu medicinskog znanja i niz prikaza suvremenih istraživanja važnih za uspostavu i održavanje zdrave tjelesne mase.

Program je završio u prošlog tjedna, nakon čega su prikazani rezultati. Polaznici su smršavili u prosjeku 14,2 kg (u rasponu od 8,2 kg do 26,3 kg), ovisno o tome kolika je bila razlika početne i ciljne težine. Tako su polaznici Programa (njih 24) smršavili ukupno 340 kg!

„Pokazatelji su izvrsni. Naravno, rezultati ovise i o težini s kojom polaznici ulaze u Program; ako je ta težina veća, čime polaznici imaju veću mogućnost mršavljenja, rezultati su povoljniji. Kod nas je bio slučaj da smo imali nekoliko polaznika koji su već nakon 4 mjeseca dostigli svoju idealnu težinu, ali su ostali u Programu jer im je bio zanimljiv pa nam se time smanjio prosjek. No, i unatoč tome, rezultati su dojmljivi. Prilično smo se namučili dok nismo iščitali veliki broj istraživanja i radova kako bi sastavili program koji će biti učinkovit, ali su ovi odlični rezultati pokazali da se sve isplatilo. Mislim da smo na tragu programa koji će zahtijevati minimalne promjene u životnoj rutini polaznika, a dati odlične rezultate“, zadovoljno ističu autori POST-a.

Valja istaknuti kako je ovaj uspjeh tim veći što se odvijao u nenormalnom vremenu zatvaranja zbog pandemije.

„Da, sve dodatno dobiva na težini uzmemo li u obzir kako je POST proveden tijekom ograničenja koje nam je nametnula pandemija. Ograničenje kretanja i druženja, zatvorenost u ograničenom prostoru dodatno potiču jedenje i otežavaju provedbu bilo kojih mjera koje imaju za posljedicu lišavanje ugode. No, naši su polaznici smogli snage i volje prebroditi i te prepreke i napraviti obratno od cijelog svijeta – dok su drugi primali kilograme, mi smo mršavjeli. Pitanje je kakvi bi rezultati bili da je sve održano u normalnim uvjetima. No, unatoč iznimnim rezultatima valja biti oprezan u procjenjivanju kvalitete POSTA. Naime, nije rijetkost da se nakon mršavljenja izgubljeni kilogrami i vrate. Kako bismo to spriječili osmislili smo program nazvan POST PLUS, a riječ je o nastavku ovog programa u kojemu će druženje biti nešto rjeđe (jednom mjesečno), ali stalno. Na taj će način svi polaznici imati trajnu potporu kako međusobnu tako i nas dvojice, a sve s ciljem trajnog zadržavanja zdrave tjelesne mase. Nadamo se da će u PROGRAMU PLUS svi oni koji nisu ostvarili ciljnu težinu to učiniti, a oni drugi uspjeti zadržati dostignuto. Tek kada to ostvarimo, možemo govoriti o ukupnoj kvaliteti našeg programa“, ističe dr. Gorjanski.

U tijeku je Program za polaznike koji su krenuli 1. veljače ove godine, a nova će skupina krenuti od prvog rujna 2021.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.