Hrvatski radio

Radio Osijek

Policija - Ne ostavljajte vrijednosti u autu

11.06.2021.

11:46

Autor: Željko Kovačević

Policija - Ne ostavljajte vrijednosti u autu

Policija - Ne ostavljajte vrijednosti u autu

Foto: - / -

Nepoznati počinitelj je iz automobila ukrao ruksak u kojem se nalazio novčanik, osobni dokumenti, bankovne kartice i novac. Vlasnici, 20-godišnjoj hrvatskoj državljanki, počinjena je materijalna šteta više od 1000 kuna.

Za počiniteljem se traga, a iz policije vlasnicima automobila savjetuju: 

• Torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – ovako ostavljeni predmeti dobar su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će nastati može biti veća od vrijednosti ovih stvari;
• Zlatni nakit, novac, foto i video oprema, prijenosna računala, torbice – mjesto im nije u vozilima i česti su predmeti krađe iz vozila;
• Dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu;
• Prtljagu stavljate u vozilo neposredno prije putovanja;
• Zaključajte vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić) kradljivac može iskoristiti za krađu;
• Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima;
• Zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika;
• Ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora;
• Ako imate mogućnost, izvadite audio i video opremu iz vozila;
• Uključite alarmni uređaj, ukoliko je ugrađen u vozilo.

PROMETNE NESREĆE I OSTALI DOGAĐAJI U PROMETU

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko–baranjske evidentirano je 6 prometnih nesreća.
Na području Osijeka dogodile su se tri prometne nesreće, dok se po jedna prometna nesreća dogodila na području Našica, Belišća i Đakova.
U jednoj prometnoj nesreći jedna osoba je lako tjelesno ozlijeđena, dok je preostalih pet nesreća za posljedicu imalo materijalnu štetu.
Jučer, 10. lipnja, na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirana su 3 vozača (2 vozača osobnog automobila i 1 vozač bicikla) koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.
Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 23,59 sati, u Osijeku, u ulici J. R. Kira, kada je u nadzoru prometa zaustavljen 31-godišnji državljanin Crne Gore koji je upravljao osobnim automobilom te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,04 grama po kilogramu. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Za počinjeni prekršaj propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 15 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.
Jučer, 10. lipnja, u 18,10 sati, u Gorici Valpovačkoj, dogodila se prometna nesreća koja je za posljedicu imala materijalnu štetu. Vozač osobnog automobila, 50-godišnji hrvatski državljanin iz Gorice Valpovačke, upravljao je vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije“. Prilikom vožnje nije se kretao sredinom obilježene prometne trake te je sletio s kolnika. Alkotestiranjem je 50-godišnjaku evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,13 grama po kilogramu te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.
Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 41 300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 12 negativnih prekršajnih bodova.

NAJAVA POJAČANIH MJERA U PROMETU
U nadolazećem vikendu policijski službenici će na području cijele Osječko-baranjske županije provesti pojačane mjere usmjerene na prekršaje koji su u uzročno-posljedičnoj vezi nastanka prometnih nesreća i posljedica u nesrećama. Prvenstveno će se obratiti pozornost na utvrđivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja, alkohol, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, kao i drugih težih prometnih prekršaja (upravljanje pod zabranom, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, oduzimanje prednosti prolaska pješacima i dr.).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.