Hrvatski radio

Radio Osijek

Policija o anketi i Zakonu sigurnosti prometama na cestama

24.08.2022.

12:18

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Eleonora Matić

Eleonora Matić

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Na konferenciji za novinstvo u Osječko-baranjskoj policijskoj upravi predstavljeni su rezultati ankete ''Biciklisti u prometu'' te odredbe novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji se odnose na vožnju bicikala i osobnih prijevoznih sredstva, kao i načinom provedbe preventivnih aktivnosti u okviru lokalnog preventivnog projekta ''Biciklirajmo biciklističkom''.


U anketi je sudjelovalo 69,6 posto zaposlenih osoba i 19,9 posto studenata. Od ukupnog broja, 89,5 posto je izjavilo da posjeduju vozačku dozvolu dok 10,5 posto ne posjeduje. Najvažniji razlog vožnje biciklom su zdravlje i rekreacija, ekonomski i dobrobit za okoliš. Biciklisti bi trebali obratiti pozornost da dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza moraju sići s bicikla i pregurati ga. Prethodno moraju obratiti pozornost na udaljenost vozila i brzinu kretanja kako bi to mogli učiniti na siguran način. Za djecu je najvažnije da do 16. godine kao biciklisti moraju imati zaštitnu kacigu tijekom upravljanja biciklom. Po novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vozače osobnih prijevoznih sredstava do 14. godine ne smiju upravljati tim prijevoznim sredstvima, rekla je policijska službenica Eleonora Matić te naglasila da vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava ne upravljaju pod utjecajem droga, lijekova na koje ih liječnici upozore da mogu utjecati na sigurno upravljanje vozilima ili pod utjecajem alkohola. Propisana novčana kazna je 500 kuna.


policijska službenica Eleonora Matić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.