Hrvatski radio

Radio Osijek

Policija objavila snimku privođenja žene u Osijeku

17.12.2015.

15:17

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Javnost je bila zgrožena nakon što je u središtu Osijeka policajac, zbog toga što je prešla za vrijeme crvenog, prilikom privođenja srušio stariju ženu na tlo i vezao lisičinama, Policijska uprava osječko-baranjska objavila je video zapis na kojem je razvidno što se dogodilo.

Općinsko državno odvjetništvo je ocijenilo da policijski službenici nisu protupravno postupali. 
Iz policije su poslali priopćenje koje donosimo u cijelosti:
„U srijedu, 16. prosinca u 11.25 sati, u Osijeku, na raskrižju ulica Prolaz Ante Slavičeka i Hrvatske Republike, policijski službenik Postaje prometne policije (PPRP) Osijek je uočio nepoznatu žensku osobu, koja je u svojstvu pješaka prelazila kolnik Ulice Prolaz Ante Slavičeka, u vrijeme kada je za pješake bilo uključeno crveno svjetlo. U cilju utvrđivanja počinitelja prekršaja, policijski službenik joj je prišao i zatražio na uvid osobnu iskaznicu, što je ona ignorirala i nastavila se kretati nogostupom. Policijski službenik je krenuo za njom, uključio kameru i upozorio ju da se cijeli postupak snima te joj izdao naredbu da se zaustavi, na što se oglušila. Nakon izrečene naredbe, policijski službenik je uporabio tjelesnu snagu kako bi onemogućio njeno daljnje kretanje. Ženska osoba je uz glasno negodovanje, nastavila pružati aktivan otpor, pokušavajući se osloboditi od zahvata policijskog službenika, zbog čega je policijski službenik nastavio s uporabom tjelesne snage. Na mjesto događaja je pristigao i drugi policijski službenik PPRP Osijek te su nad ženskom osobom uporabili sredstva prisile tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje. Policijski službenici su potom priveli osobu poradi utvrđivanja identiteta, gdje je utvrđeno da se radi o 66-godišnjoj hrvatskoj državljanki. U prostorijama policije ekipa Hitne medicinske pomoći Osijek izvršila je pregled ženske osobe te utvrdila da nije zadobila ozlijede prilikom uporabe sredstava prisile. 66-godišnjakinji će biti uručen obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o osobnoj iskaznici. Snimku navedenog događaja zatražilo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku na pregled te je nakon pregledala konstatiralo da policijski službenici nisu protupravno postupali. Nakon analize opisanog događaja načelnik policijske uprave uporabu sredstava prisile ocijenio je opravdanom i zakonitom temeljem Zakona o policijskim poslovima i ovlastima,“ stoji u priopćenju PU osječko-baranjske.
„Sestra je vidjela da je žena prešla preko zebre dok je bilo crveno svjetlo na semaforu. Za ženom je odmah došao policajac od nekih 130 kilograma i pitao je zna li što je učinila. Žena je nešto odgovorila i krenula dalje, no policajac ju je sustigao, svom težinom se bacio na nju, srušio je na beton u haustoru i vezao lisičinama. Kolegice i ja izišle smo iz poslovnog objekta i sve vidjele. Žena je zapomagala “U pomoć ljudi. Pomozite mi!”. Skupilo se mnogo ljudi i svi smo govorili policajcu da pusti tu jadnu ženu koja mu jedva dođe do lakta“, svjedočenje je djelatnice obližnjeg objekta, koje je objavio Glas Slavonije uz pitanje je li bilo potrebe za takvim policijskim postupkom.
„Da je napravila ne znam što, nije u redu da policajac tako skače po ženi. Kad ju je srušio, kleknuo je na nju, a ona je zapomagala. Kada joj je stavio lisice žena se, očito šokirana, pokušala oteti, ali joj je tako zavrnuo ruku da mislim da joj je rame iskočilo. Ovo je prestrašno. (…) Da je bila kakva mlađa žena, dotjerana i u štiklama, policajac zasigurno ne bi tako skočio na nju, nego bi joj možda i oprostio što je prešla cestu kada nije trebalo“ – kaže Osječanka koja je svjedočila cijelom slučaju, a prenosi Glas Slavonije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.