Hrvatski radio

Radio Osijek

Policija otkrila 170 kilograma duhana za ilegalnu prodaju

17.01.2022.

11:21

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Zaplijenjeni duhan

Zaplijenjeni duhan

Foto: PU osječko-baranjska / -

Na području Policijske uprave osječko – baranjske tijekom protekla 24 sata evidentirana su četiri kaznena djela od kojih je glasnogovornik Zoran Kon izdvojio kazneno djelo eedozvoljene trgovine i dvije teške krađe. 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 43-godišnjakinja, 32-godišnji i 24-godišnji hrvatski državljani počinili kazneno djelo nedozvoljene trgovine. Jučer, 16. siječnja, temeljem naloga suda, pretraženo je više osobnih automobila, domova i drugih prostorija s područja Osijeka i Baranje. Pritom su policijski službenici pronašli i oduzeli više od 170 kilograma duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, namijenjenog za daljnju prodaju. Nadležnom državnom odvjetništvu protiv troje počinitelja podnesene su kaznene prijave.


Jučer je, pod okriljem noći, u Belom Manastiru nepoznati počinitelj provalio u trgovinu iz koje je ukrao novac i mobitel. Pravnoj osobi počinjena je materijalna šteta oko 1.500 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijavu i nastavljamo se traganje za nepoznatim počiniteljem.

U subotu je u večernjim satima u Podravskim Podgajcima nepoznati počinitelj nezamijećeno ušao u obiteljsku kuću, vlasništvo 71-godišnjeg hrvatskog državljanina i ukrao novac, nakit i zidnu sliku. Vlasniku je počinjena materijalna šteta više od 10 tisuća kuna.

"Naša iskustva govore da provalnici dobro znaju kada u Vašem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrasprostranjeniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac", ističe u priopćenju glasnogovornik Zoran Kon. Podsjetio je na osnovne metode zaštite od provala:

    • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata

    • Pazite što objavljujete na društvenim mrežama

    • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci)

    • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj

    • Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo

    • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu.

    • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.

    • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.

    • Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite ih u neposrednoj blizini prozora i vrata.

    • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.

    • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.

    • Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.

    • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

 ---------------------

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je šest prometnih nesreća koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Na području Osijeka evidentirano je pet 5, a na području Đakova jedna prometna nesreća.

Od 14. do 16. siječnja na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu je zaustavljeno 19 vozača, od kojih 16 vozača osobnog automobila, 2 vozača bicikla i vozač mopeda, a koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi te se 1 vozač osobnog automobila odbio alkotestirati. Evidentirana su još 223 prekršaja od kojih: 108 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 30 prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa, 29 prekršaja nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 3 prekršaja upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanje neregistriranim vozilom i 51 ostali prekršaji.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je 14. siječnja, u 23,10 sati, na graničnom prijelazu u Donjem Miholjcu, gdje je u prometu zaustavljen osobni automobil s kojim je upravljao 24-godišnji hrvatski državljanin iz Zvonimirovca. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,59 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U 20,25 sati, u Osijeku, u Ulici Sv. L. B. Mandića, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lako tjelesno ozlijeđena. Vozač osobnog automobila 66-godišnji hrvatski državljanin iz Briješća je zbog neprilagođene brzine sletio s kolnika te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,21 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 17.500 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

U subotu, 15. siječnja, u 2,45 sati, u Đakovu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil s kojim je prije stjecanja prava na upravljanje, upravljao 20-godišnji hrvatski državljanin iz Đakova. Vozač je unazad tri godine dvaput pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima prije stjecanja prava na upravljanje te je uhićen i privremeno mu je oduzeto vozilo sa kojim je upravljao. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U 6 sati, u Aljmašu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško tjelesno ozlijeđena. Vozač osobnog automobila 21-godišnji hrvatski državljanin iz Laslova, je zbog neprilagođene brzine sletio s kolnika te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,05 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 17.500 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

Jučer, 16. siječnja, u 15,25 sati, u Kućancima, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila 38-godišnji hrvatski državljanin iz Šljivoševaca je zbog nepropisnog kretanja vozilom po kolniku udario u vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,06 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 16.300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.