Hrvatski radio

Radio Osijek

Policija razotkrila prevarantice

01.07.2019.

14:31

Autor: Radio Osijek/TM

Policija razotkrila prevarantice

Policija razotkrila prevarantice

Foto: - / -

Policija sumnjiči dvije hrvatske državljanke (43 i 60 godina) da su sredinom svibnja počinile dva kaznena djela teške krađe – prijevarom su ušle u stanove starijih osoba te su, koristeći njihovu nepažnju, krale novac i nakit.

"U prijepodnevnim satima 13. svibnja 43-godišnjakinja je došla do stana 82-godišnjaka u Vukovarskoj ulici u Osijeku. Nakon što ju je pustio u stan, na prodaju mu je ponudila masažer po sniženoj cijeni. Iskoristila je nepažnju 82-godišnjaka te ukrala nakit i novac u vrijednosti od više tisuća kuna", stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske. Tri dana kasnije zajedno sa 60-godišnjakinjom došla je u stan 76-godišnjakinje na Sjenjaku u Osijeku kojoj su također na prodaju ponudile masažer te su, koristeći njezinu nepažnju, starici ukrale više stotina kuna.
Policija u svom priopćenju naglašava kako se u posljednje dvije – tri godine pojavio novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Priopćenje donosimo u cijelosti:
"Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca. Najčešće počinitelj telefonski kontaktira oštećene, predstavljajući se kao službenik banke ili neke druge novčarske institucije. Počinitelj izjavi da novac koji su podignuli u banci nije ispravan i slično (da su novčanice zastarjele) te navodi da bi novac trebali vratiti. Nedugo nakon toga oštećene ponovo poziva osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice, jer posjeduju neispravan novac. Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme, a nakon što obave zamjenu, vratit će im isti novčani iznos u novim novčanicama. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor/bankovni službenik i da je došao po pošiljku. Nakon što im oštećeni preda novac napušta adresu stanovanja oštećenih.
Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično)  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara.
Žrtve prijevare nerijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prijevari.
U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane:
- ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,
- ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,
- zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,
- zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),
- odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.
- posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.