Hrvatski radio

Radio Osijek

Policija u Borovu pronašla oružje i streljivo - u grobu!

24.05.2019.

09:27

Autor: Davor Lončarić

foto: MUP

foto: MUP

Foto: - / -

Na mjesnom groblju u Borovu prilikom otvaranja grobnice osobe koja je preminula 1945. godine, na dubini od 20-75 cm, pronađena je veća količina oružja. . .

Na mjesnom groblju u Borovu, jučer, 24. svibnja, u jutarnjim satima, prilikom otvaranja grobnice osobe koja je preminula 1945. godine, na dubini od 20-75 cm, pronađena je veća količina oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih naprava, priopćila je danas policija.

Djelatnik komunalne tvrtke dojavio je policiji, a policijski službenik za protuekspolzijsku zaštitu na mjestu pronalaska iskopao je 4 automatske puške(„kalašnjikov“), 3 poluautomatske puške, 2 puške M-48, ručni raketni bacač, 17 ručnih bombi, 36 komada vojnog eksploziva TNT od 200 grama, 500 grama plastičnog eksploziva, 3 protuoklopne mine, 9 upaljača za protuoklopne mine, 20 metara sporogorećeg štapina, nekoliko tisuća komada različitog streljiva, uređaj za detekciju radioaktivnosti te više komada nabojnika za automatske i poluautomatske puške. 

Oružje, streljivo i minsko-eksplozivne naprave izuzeli su djelatnici protueksplozijske zaštite te će naknadno biti uništeni.
O događaju je izvješćeno Državno odvjetništvo u Vukovaru.

 

 

Policija savjetuje

Podsjećamo, ovom prilikom, sve građane kako je preventivna akcija „Manje oružja, manje tragedija“ i dalje u tijeku, stoga se pozivaju građani koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo, da ga dragovoljno predaju, bez straha od ikakve sankcije.

Skrećemo pozornost građanima da oružja koja namjeravaju predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192, nakon čega će na njihovu kućnu adresu doći stručni i osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći, u vozilu bez policijskih obilježja, preuzeti oružje i izdati potvrdu o preuzimanju.

Policija upozorava građane da budu oprezni te da pronađene predmete, koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne uklanjaju sami, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane kako još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova jer još uvije postoje nesavjesni pojedinci koji odbacuju oružja i minsko-eksplozivna sredstva kojih se žele riješiti.

Ukoliko pronađete takova sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192.

Također podsjećamo građane, koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje i minsko-eksplozivne tvari, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Galerija
img-20190523-wa0018.jpg, Foto: -/-
img-20190523-wa0002.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.