Hrvatski radio

Radio Osijek

Policija u kontroli parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom

24.06.2020.

08:45

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Na području Policijske uprave osječko - baranjske do 13 se sati provode pojačane mjere u prometu s naglaskom na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje osoba s invaliditetom i moguće zlouporabe znaka pristupačnosti.

U akciju su se uključili članovi Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije, Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida.  Predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Danijel Balažić drži kako je zloporaba kontinuirana. "Pokušavamo s Policijskom upravom Osječko-baranjskom pronaći nekakav modus kako bi nam policija kao jedina mjerodavna i u mogućnosti da reagira, pomogla. Nezadovoljni smo tim stanjem i statusom. Kad osoba s invaliditetom dođe automobilom u grad, ne može u užem gradskom središtu pronaći parking i nema gdje stati". Balažić navodi kako u pravilu kruži gradom dok ne nađe parkirno mjesto koje mu pripada. " Ono mi ne pripada ni zbog kakve privilegije, nego iz potrebe. Ja ne mogu izaći na "obično" parkirno mjesto, nego isključivo na ono koje je označeno za osobe s invaliditetom, jer je to mjesto šire, ima istovarni prostor koji mi je potreban kako bih prišao automobilu, potpuno otvorio vrata i ušao, odnosno izašao iz njega. Parkirnih mjesta rezereviranih za osobe s invaliditetom u užem gradskom središtu ima dovoljno, no ponavljam kako je problem njihova zloporaba, odnosno činjenica da ih građani neovlašteno i bez povoda koriste. Uvjereni smo da veliki broj osoba zlorabi samo parkirnu kartu, odnosno tu identifikacijsku ispravu, bilo da je riječ o invaliditetu koji "imaju", a nisu ga trebali ostvariti ili ga zlorabe jer u obitelji imaju osobu s ivaliditetom ili im je prijatelj osoba s invaliditetom. Naša je udruga mišljenja da parkirna mjesta označena znakom pristupačnosti trebaju koristiti ljudi kojima je potrebno ortopedsko pomagalo u kretanju".     

"Samo tako zajedničkim snagama možemo utjecati na razinu svijesti cijelog društva, svih sudionika u prometu da ni na dvije minute ne staju na parkirna mjesta za osobe s invaliditetom. Ta su mjesta tu gdje jesu s razlogom, uređena su tako kako jesu s razlogom - da budu pristupačna. Postoji zakonska regulativa koliki je broj tih mjesta u odnosu na broj ukupnih parkirnih mjesta na nekom području", istaknuo je savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku Mario Burek. 

"Iskustva su pokazala da imamo manji broj prijava i utvrđenih prekršaja nepropisnog parkiranja. Moguće je da je to povezano s Covidom 19. Kazna za nepropisno parkiranje na mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom je 700,00 kuna. Nastavljamo s akcijama kontrole. Od 1. siječnja do 31. svibnja u 2019. godini imamo 165 evidentiranih prekršaja, a u istom razdoblju ove godine 147 prekršaja", izvjestio je Vitomir Lučić iz Službe sigurnosti cestovog prometa u Osijeku.  

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Danijel Balažić, predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara OBŽ, foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.