Hrvatski radio

Radio Osijek

Policija u Osijeku noćas prekinula party i uhitila vlasnika stana

12.03.2021.

11:27

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek/Igor Toman

Foto: HRT/Radio Osijek/Igor Toman

Foto: - / -

Na području pet slavonskih županija evidentirana su 73 nova slučaja zaraze koronavirusom. U Osječko-baranjskoj županiji 28 je novozaraženih, Brodsko-posavskoj 22, Vukovarsko-srijemskoj 14, Požeško-slavonskoj 6, a u Virovitičko-podravskoj 3. Dvije osobe su preminule.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađena su 293 uzorka od kojih je 28 bilo pozitivno na koronavirus. Preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus u dobi od 79 godina, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. Sedam novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, 4 na područja Našica, po 3 Ernestinova, Đakova, Petrijevaca i Valpova, a po jedna osoba je s područja Antunovca, Bizovca, Čepina, Podgorača i Strizivojne. Na bolničkom se liječenju nalaze 52 osobe oboljele od COVID-19, i to 43 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 8 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 9 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 936 osoba. Policijski su službenici proveli 19 provjera osoba u samoizolaciji. Dvije provjere bile su po dojavi građana, a u jednoj (u Belom Manastiru) osoba nije zatečena na prijavljenoj adresi. Od 17 samoinicijativnih provjera u dva slučaja utvrđeno je kršenje te mjere. Naime, jučer su na Granični prijelaz Duboševica-Udvar kao izlazni putnici doputovala dva državljana Rumunjske, međutim oni su još 7. ožujka ušli u Hrvatsku i prijavili tranzit, što nisu ispoštovali te su im uručeni prekršajni nalozi, odnosno izrečene novčane kazne po 8.000 kuna te 500 kuna za troškove postupka. Policijski službenici obavili su i 102 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Policija je izvijestila da je noćas, pola sata iza ponoći vlasnik jednog stana u Osijeku puštao glasnu glazbu i narušavao javni red i mir te organizirao/dopustio održavanje privatnog okupljanja protivno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite o privatnim okupljanju do najviše 10 osoba iz najviše dva kućanstva. "Time je počinio prekršaj prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te je uhićen bez uporabe sredstava prisile u 00,56 sati. Slijedi podnošenje optužnog prijedloga", priopćila je policija.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata evidentirana su 22 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: Nova Gradiška (10), Slavonski Brod, Rešetari, Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 2) te Donji Andrijevci, Garčin, Gornji Bogićevci i Okučani (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 8.615, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 127 na 128. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 74, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 185.
U novogradiškoj Općoj bolnici preminula je žena, 1938. godište. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 156. Hospitalizirana su 43 covid pacijenta (1 osoba više nego prethodni dan). Tri osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije nalazi se 567 osoba (1 osoba manje nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 197 osoba od kojih je 14 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 (12 pozitivnih na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenskom testu). Troje novozaraženih je iz Vukovara, po 2 iz Ivankova, Jarmine i Vinkovaca, te po 1 osoba iz Bobote, Cerića, Drenovaca, Gaboša i Vođinaca. Preminulih osoba nema, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite te županije. Na bolničkom su liječenju 24 covid pacijenta, dok se 139 osoba pozitivnih na koronavirus nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima su tri djelatnika iz sustava zdravstva (2 liječnika i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja 8 nastavnika i 22 učenika. U samoizolaciji na području županije je 697 osoba - iz sustava zdravstva je 1 radnik (1 medicinska sestra/tehničar), a iz sustava obrazovanja 7 nastavnika i 243 učenika.
Od početka epidemije na području Vukovarsko-srijemske županije evidentirano je 8928 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih se 8567 oporavilo, a 198 osoba je preminulo od posljedica infekcije.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 117 uzoraka od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Na tom je području trenutno aktivno 49 slučajeva zaraze – sedam osoba je hospitalizirano, dok se 42 nalaze se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 298 kontakata osoba pozitivnih na SARS-CoV-2.

U posljednja 24 sata s područja Virovitičko-podravske županije testirano je36 osoba, od kojih je troje zaraženo virusom SARS-CoV-2. Dvoje novozaraženih je iz Slatine, a jedna osoba s područja općine Lukač, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je deset COVID pozitivnih pacijenata. Od početka epidemije s područja Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV-2 zarazila se 3.591 osoba. Stotinu i osmero ljudi preminulo je od posljedica infekcije COVIDOM-19.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.