Hrvatski radio

Radio Osijek

Policija upozorava na prevarante

04.06.2020.

13:10

Autor: Radio Osijek//TM

Policija upozorava na prevarante

Policija upozorava na prevarante

Foto: - / -

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske došli su do saznanja o novom načinu prijevara koje se događaju na širem području Osječko-baranjske županije, a riječ je o lažnom predstavljanju i navodnoj kontroli novčanica. Žrtve su osobe starije životne dobi.

Prema prikupljenim informacijama radi se o počinitelju koji putem telefona nasumično naziva osobe starije životne dobi. Lažno se predstavlja kao djelatnik MUP-a, USKOK-a ili kao službenik banke. Od žrtava traži da mu ustupe novac radi provjere te im govori da su novčanice krivotvorene, istekle ili su potekle izvršenjem kaznenog djela. Žrtva ovog telefonskog poziva predaje novčanice nepoznatoj osobi na pregled nakon čega ostaje bez novca.
"Upozoravamo vas na prevarante", poručuju iz policije, čije priopćenje prenosimo u cijelosti: 
Važno je znati da zaposlenici banke ne kontaktiraju svoje klijente telefonom, niti putem telefona traže osobne podatke, podatke o računima i podatke o PIN-u kartice. Posebno treba naglasiti da građani nikome ne trebaju reći koliko novca imaju, na kojem mjestu ga čuvaju niti ga davati nepoznatim osobama koje zastupaju banke ili druge novčarske ustanove, a po novce su došli na vaš kućni prag.
U slučaju da posumnjate da vas netko pokušava prevariti i na taj način doći do vašeg novca ili druge imovine događaja odmah prijavite policiji a svoje osobne podatke i svoju osobnu imovinu nemojte nikome dati.
Kako bi se zaštitili savjetujemo:
Svoje osobne i financijske informacije ne dajte nikome
O mjestu gdje čuvate novac ne govorite nikome 
Nepoznatim osobama ne predajte svoje novce
Svaku sumnju odmah prijavite policiji
Informacije o pojavi ovog načina prijevare odmah prijavite na 192.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.