Hrvatski radio

Radio Osijek

Politička platforma Možemo traži korekciju novih cijena GPP-a

03.01.2023.

11:52

Autor: HRT Radio Osijek

konferencija za novinare Možemo

konferencija za novinare Možemo

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Veliko povećanje cijena osječkog gradskog prijevoza bilo je tema konferencije za novinare političke platforme Možemo i njihove gradske vijećnice Katarine Kruhonje koja je istaknula da je nužno korigirati cijene to jest uskladiti ih s uslugom, potrebama i realnim mogućnostima građana, pokazati socijalnu osjetljivost, povećati subvenciju Grada te imati dugoročnu gradsku politiku pristupačnog i učinkovitog javnog prijevoza. 

Kako je istaknula katarina Kruhonja, Osijek se već godinama ne može pohvaliti jeftinim javnim prijevozom. No, sada se može pohvaliti najvećim poskupljenjima i najskupljim kartama u odnosu na druge velike gradove u Hrvatskoj. GPP je 28. prosinca 2022. na temelju odluke Nadzornog odbora, čiji je predsjednik Anto Đapić (ujedno i vijećnik vladajuće većine Gradskog vijeća Grada Osijeka) i Rješenja o prethodnoj suglasnosti gradonačelnika Osijeka objavio cijene gradskog prijevoza. Uzimajući u obzir platežnu moć građana Osijeka, mjerenu prosječnom plaćom, biti će to veći udar na džepove Osječana nego cijene prijevoza u drugim gradovima. Iako za informiranje građana ima alociranih 2.800.000,00 kuna u godišnjem proračunu, gradonačelnik gospodin Radić nije građanima najavio, niti obrazložio razloge zašto daje svoju suglasnost takvom povećanju cijena. Kao da bi to moglo proći ispod radara građana!? Sve karte poskupljuju. Pojedinačna karta koju kupuje građanin poskupljuje za nevjerojatnih 69,50% (13,56 HRK), a najviše poskupljuju karte za socijalne kategorije: studentska karta, 88,73% (226,04 HRK); nezaposleni bez naknade, 100,93% (60,28 HRK); srednjoškolska,119, 78%(120,55 HRK) i umirovljenici s „velikim“ mirovinama,126,04% (226,04 HRK). Uzimajući u obzir platežnu moć građana mjerenu prosječnom plaćom, prijevoz u Osijeku je uvjerljivo najskuplji. Jednokratna karta u Osijeku iznosi 0,18% prosječne plaće, dok je u Zagrebu 0,11%, u Splitu 0,10%, u Rijeci 0,15%, u Zadru 0,17%. Opća karta (mjesečni „pokaz“) u Osijeku iznosi 4,9% prosječne plaće, dok je u Zagrebu 4,0%, u Splitu 3,25%, u Rijeci 4,32%, u Zadru 4,25%. Najveći je udar na studentske karte. U Osijeku, gradu studenata, studentska karata iznosi 3,00% prosječne plaće, dok je u Zagrebu 1,2%, u Splitu 1,8%, u Rijeci 2,1%, u Zadru 2,5%.I dok osječki cjenik ima nevjerojatnih 19 kategorija korisnika (jedinstven je po 5 kategorija umirovljenika), u Osijeku su sve vožnje definirane na 90 min. Osječani nemaju karte za kraće vožnje kao npr. Zagreb za 30, 60 i 90 minuta. Građanima se na „silu“ prodaje usluga koju, najčešće, ne trebaju.U obrazloženju za ovo povećanje cijena GPP navodi troškove obnova tramvajske pruge i povećanje voznog parka, što je zapravo najvećim dijelom pokriveno iz EU fondova. Ima li utjecaj to što je u godini dana u GPP-u za 10 % povećan broj zaposlenih?Grad očito nema dugoročnu politiku kojom bi se okrenuo pristupačnom i učinkovitom javnom prijevozu (kao poticaj za gospodarstvo i pogodne uvjete studiranja, socijalnu i ekološku mjeru). Iako je Grad morao znati za plan porasta cijena gradskog prijevoza u godišnjem proračunu za 2023. nije bitno povećao subvenciju GPP-u koja iznosi  3 835 689 EUR (2,98% proračuna), rekla je gradska vijećnica Katarina Kruhnja. 

MOŽEMO! Osijek smatra da je nužno korigirati cijene – uskladiti ih s uslugom, potrebama i realnim mogućnostima građana,pokazati socijalnu osjetljivost,povećati subvenciju Grada,imati dugoročnu gradsku politiku pristupačnog i učinkovitog javnog prijevoza kao poticaj za gospodarstvo i pogodne uvjete studiranja, socijalnu i ekološku mjeru. 

vijećnica Katarina Kruhnja, student Leo Tumbas

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.