Hrvatski radio

Radio Osijek

Poljoprivreda u čuvanju okoliša

30.01.2015.

12:29

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pri kraju je provedba projekta "Doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani" kojeg financira Europska unija. Sudjeluju znanstvene institucije iz Hrvatske i Srbije, a danas je održana stručna radionica u Osijeku.

U IPA projekt Hrvatska-Srbija bilo je uključeno nekoliko partnera, s hrvatske su strane to Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Hrvatska agencija za hranu, a iz Srbije Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Srednja poljoprivredno-prehrambena škola iz Rume i Regionalna razvojna agencija Srem Ruma. Kako je izvijestio prof.dr.sc. Zdenko Lončarić s osječkog Poljoprivrednog fakulteta cilj je projekta povećanje doprinosa poljoprivrede očuvanju okoliša i izgradnja sustava poljoprivredne proizvodnje u pravcu proizvodnje kvalitetnije hrane i drugih proizvoda. Tiskano je osam stručnih priručnika za poljoprivrednike, a bit će izdan i posljednji, deveti priručnik. Pokrenuta je i posebna web stranica na kojoj će korisnici, među ostalim, moći izračunati potrebne količine gnojiva za pojedine poljoprivredne kulture, dakako nakon provedene analize tla. 

Kako je izjavio prof.dr.sc. Zdenko Lončarić, projektom je obuhvćeno deset obiteljskih gospodarstava i pratnera iz istočne Slavonije i Vojvodine, provedene su analize tla te je utvrđeno kako deset posto proizvođača na svojim njivama uopće nisu trebali koristiti fosfor ili kalij u gnojidbi jer njihovim tlima to uopće nije potrebno sljedećih nekoliko godina. Istraživanja su pokazala kako na području na kojem se provodio projekt nije bilo zagađenosti tla teškim metalima. Zaključeno je kako imamo sreću i raspolažemo tlima takve strukture i kvalitete koja je teško uništititi mineralnim gnojivima, no i dalje je u smislu razvoja održive pljoprivredne proizvodnje važno brinuti o okolištu, proizvoditi kvalitetnu hranu s optimalnim prihodima, ali i optimalnim korištenjem gnojiva i zaštitnih sredstava. 

O ovoj temi poslušajte i u razgovorima koji su objavljeni u programu Radio Osijeka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.