Hrvatski radio

Radio Osijek

Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša

27.05.2019.

15:06

Autor: Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Naziv je to trodnevnog skupa koji se održava na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Dvanaestu ga godinu zaredom organizira dvotjednik za poljoprivredu Agroglas .

U dosadašnjih je 11 godina bilo predstavljeno više od 500 znanstveno stručnih radova. "I ove će godine biti prezentirano više od šezdeset radova koji će, nadamo se, doprinijeti borbi poljoprivrede za opstanak i prehranu ljudi", rekla je među oastalim glavna urednica Agroglasa Renata Prusina. Mađarska znanstvenica Marta Birkas govorila je o vodi i svim problemima vezanim uz vodu: rijeke, oceane i vodu u tlu. Istaknula je kako je 2014. bilo preplavljivanje, a prošlo godine primjerice jako sušno ljeto te kako postoje velika odstupanja od ujednačenih oborina. "Više nema uobičajenog, razlike su sve veće i veće. Navodnjavanje povećava prinose, djeluje pozitivno na živi svijet u tlu, no često se provodi stihijski, nekontrolirano, nekvalitetnom vodom pa farmere treba naučiti što se događa pri tom procesu te kako se navodnjava u kojoj fazi. U protivnom posljedice mogu biti: degradacija strukture tla, gubitak i ispiranje hranjiva..." A Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu ističe: "U Osječko je baranjskoj županiji poljoprivreda osnova gospodarskog razvoja i vrlo nam važan njezin utjacaj na okoliš. Sva ova znanstvena istraživanja i iskustva mogu pomoći u očuvanju tla koje se teško može obnoviti". Dekan Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti Krunoslav Zmaić: "Mi danas govorimo o integriranoj, a ne konvencionalnoj proizvodnji. Danas se vodi puno veću brigu o okolišu. Ipak, i dalje je potrebna edukacija, nikad je nije dovoljno. Struktura obrazovanja proizvođača nije na visokoj razini".  Akademik Ferdo Bašić smatra kako se trebaju naći načini da se iskažu kaotične promjene klime. "U navodnjavanju smo, s 1 posto površina, na začelju u Europi, daleko iza Danske i Finske. Profesor s Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti Danijel Jug rekao je kako se klimatske promjene ističu kao nova aktualna tema, no o njima se priča desetljećima. "One se događaju i na toj temi treba raditi interdisciplinarno. Sve vezano uz to još je uvijek nejasno, jer se ne zna što će se događati. Mora se razmišljati o više različitih scenarija te zaustaviti degradaciju tala u smislu održivog sustava gospodarenja, proizvodnji zadovoljavajuće količine hrane, koja je socijalno osjetljiva i ekonomski opravdana". Ove je godine Agroglas ustrojio i novu nagradu za izvrsnost i to za mlade znanstvenike koji se svojim znanstvenim radovima aktivno uključuju u rješavanje navedenih problema. U znak sjećanja na prerano preminulu začetnicu skupa, glavnu urednicu Robertu Sorić, nagrada nosi njezino ime. Ove su je godine dobile mlade znanstvenice Marija Galić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu te Marija Ravlić s Fakulteta agrobiotehničih znanosti u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.