Hrvatski radio

Radio Osijek

Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša

05.06.2017.

13:49

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tema je to trodnevnog međunarodnog znanstveno-stručnog skupa koji se, desetu godinu zaredom, tradicionalno održava u Vukovaru .

Organizaciju je 2008. potaknuo Agroglas, časopis za poljoprivredu Glasa Slavonije d.d., potaknut odnosom javnosti prema poljoprivrednoj proizvodnji, koja se često smatra jednim od najvećih zagađivača i onečišćivača okoliša. Prvi je skup održan s namjerom da se skrene pozornost na ulogu medija u društvu, značaj očuvanja okoliša, važnost znanosti te potrebu cjeloživotnog obrazovanja poljoprivrednika. Tijekom dosadašnjih devet godina na skupu je prezentirano gotovo četiri stotine znanstvenih i stručnih radova, a u radu skupa sudjelovalo je više od 700 znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Francuske, velike Britanije te ostalih zemalja Europe i svijeta.

Panonska nizina jedinstveni je klimatski, geološki, pedološki i agrotehnički prostor u kojem mađarski paraszt, hrvatski seljak ili srpski paor imaju iste probleme uvjetovane klimatskim promjenama, erozijom tla, gubitkom humusa, neadekvatnom i nestručnom agrotehnikom i zaštitom te je naš cilj, i ove godine, znanstvena postignuća prezentirana na ovom skupu prenjeti u neposrednu proizvodnju – ostvariti sinergiju znanosti i proizvodnje.

Ove godine tema okruglog stola je „Edukacija aktera u poljoprivredi“  na kojem sudjeluje hrvatski akademik Ferdo Bašić.

                

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.