Hrvatski radio

Radio Osijek

Poljoprivreda u zaštiti prirode i okolša

06.06.2016.

15:09

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U skopu Međunarodnog dana zaštite prirode i okoliša u Vukovaru se održava trodnevna manifestacija 9. Međunarodni znanstveno-stručno skup koji o toj temi organizira osječki dvotjednik za poljoprivredu „Agroglas“.

Na njemu su se okupili  brojni znanstvenici i stručnjaci koji će svojim znanstvenim radovima potvrditi da pravilna primjena znanja i modernih tehnologija istodobno štiti okoliš i prirodu te omogućuje postizanje visokih prinosa i konkurentnu proizvodnju.

Glavna urednica Agroglasa Roberta Sorić istaknula je kako se skup organizira s ciljem skidanja stigme s poljoprivredne proizvodnje kao najvećeg onečišćivača. Pravilna poljoprivredna proizvodnja, pravilna primjena najnovijih tehnologija, ali i tradicionalna proizvodnja može se provoditi uz očuvanje prirode i okoliša. Postizanje visokih prinosa nije u kontradikciji s očuvanjem prirode, dakle naš cilj je također znanost približiti neposrednim poljoprivrednim proizvođačima, omogućiti studentima da vide kako se znanost provodi na terenu, tako da sve to obuhvaćamo kroz taj znanstveno stručni skup.

Na skupu sudjeluje i ministar poljoprivrede Davor Romić kojeg su novinari pitali funkcionira li hrvatska Vlada i ima li premijer Orešković njegovu potporu? Romić je rekao: Vidite dobro je za mene ovo radni dan. Ja radim istim intenzitetom, s istom željom i ciljevima kao i da se ništa posebno ne događa.U Ministarstvu poljoprivrede nastavljamo sa svim svojem projektima od strategije, Programa ruralnog razvoja, njegove promjene, Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi... Mi smo o završnoj fazi projekta koji je iznimno važan, a to je gospodarenje poljoprivrednim zemljištem da bi se pokrenuli natječaji. Za mene nema stajanja, ja samo radim svoj posao. Što se tiče političke dimenzije u ovom trenutku samo mogu reći da sam sastavni dio Vlade i da nisam razriješen.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.