Hrvatski radio

Radio Osijek

Poljoprivredna 2018. zadovoljavajuća

03.01.2019.

13:01

Autor: Željka Bačić

Poljoprivredna 2018. zadovoljavajuća

Poljoprivredna 2018. zadovoljavajuća

Foto: - / -

Prošla poljoprivredna godina mogla bi se, unatoč poteškoćama, ocijeniti jednom od boljih, ali brine pšenica zbog kasnog nicanja. Smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto neće puno pomoći poljoprivrednicima.

"Smanjenje PDV-a za meso, jaja, voće, povrće i žive životinje poljprivrednicima neće puno donijeti, sve ovisi o trgovcima. Ako oni smanje cijenu bit će veća potražnja, a onda bi i poljoprivrednici mogli više proizvoditi i tako zaraditi"- kaže član Upravnoga odbora Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić. Bilo bi najbolje da sva hrana koja se uvozi iz Trećih zemalja i EU prođe strože kontrole, jer u Hrvatsku ulazi roba koja jest dobra za prehranu, ali nema kvalitetu kao domaći proizvodi- ističe Brlošić. S određivanjem standarda kvalitete sigurno bi hrvatski proizvođači imali više šansi na tržištu. Ocjenjujući 2018. godinu u poljoprivredi, Brlošić podsjeća na niz donesenih zakona i pravilnika, kao što je Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ali da tek trebamo vidjeti u kojem će to smjeru ići. Što se tiče proizvodnje, količina, kvalitete, pa i cijena, bila je to jedna od boljih godina. Zabrinjava  sjetva pšenice koja je zasijana u optimalnom roku, ali je počela nicati tek u prosincu, pa je neizvjesno u kakvom će stanju biti do žetve.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.