Hrvatski radio

Radio Osijek

Poljoprivredne potpore u Osječko-baranjskoj županiji

25.07.2022.

11:58

Autor: Radio Osijek

Potpore u poljoprivredi

Potpore u poljoprivredi

Foto: M.Milas / Radio Osijek

U Osijeku je danas potpisani ugovori o dodjeli poljoprivrednih potpora, ukupne vrijednosti oko milijun kuna. Najviše je projekata iz sektora stočarstva i prerade, a najveću potporu dobivaju mladi poljoprivrednici i ekološki proizvođači. Kako je istaknuo zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić cilj je potaknuti poljoprivrednike na kontinuirana ulaganja, proizvodnju hrane i stvaranje dodane vrijednosti.

Galerija
Potpore u poljoprivredi, Foto: M.Milas/Radio Osijek
Potpore u poljoprivredi, Foto: M.Milas/Radio OsijekPotpore u poljoprivredi, Foto: M.Milas/Radio OsijekPotpore u poljoprivredi, Foto: M.Milas/Radio OsijekPotpore u poljoprivredi, Foto: M.Milas/Radio Osijek

Od 2017. godine do danas Osječko je baranjska županija dodijelila više od 17 milijuna potpora za 1300 korisnika. Također, u različitim je fazama realizacije 16 sustava navodnjavanja koji će utjecati na podizanje konkurentnosti slavonske proizvodnje, istaknuo je zamjenik župana Josip Miletić. "Ovaj natječaj traje te je ovo samo prvi dio ugovora koji se dodjeljuju u ovoj godini u kojoj je za ovu namjenu osigurano oko tri milijuna kuna." Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling pojasnila je kako je Osječko-baranjska županija 1. ožujka ove godine objavila 13 javnih poziva za potporu poljoprivredi i ruralnom razvoju. "Oni su iz novog programskog okvira, odnosno usklađene su s dijelom uredbi Europske unije s potporama male vrijednosti. Imali smo 62 pozitivno ocijenjena zahtjeva. Ukupan iznos potpore je preko 953 tisuća kuna, a potpore su prvenstveno u stočarskom sektoru i preradi – stvaranju proizvoda s dodanom vrijednošću. Potpore većeg intenziteta dobili su mladi i ekološki proizvođači. Potpore u stočarskoj proizvodnju ponajprije su usmjerene na prema kupovini uzgojno valjanih goveda, zadržavanju junica u vlastitoj proizvodnji mlijeka, a od ove godine ustrojena je i nova potpora za klanje stoke u registriranim objektima, kako bi se što više stoke zadržalo u Osječko-baranjskoj ili susjednim županijama.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.