Hrvatski radio

Radio Osijek

Poljoprivredni proizvodi na hrvatskoj burzi

09.10.2013.

13:30

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku se osniva prva hrvatska burza poljoprivrednih proizvoda "Burza Agro". Osnivači tvrde: kad krene znat će se koliko se i što proizvodi u Hrvatskoj, a i građani će jesti proizvode od domaće pšenice koja je mnogo kvalitetnije od one iz uvoza.

Osnivačka će se skupština "Burze Agro" održati u subotu, 12. listopada. Najavljujući burzu na konferenciji za novinare, kKoordinator Osnivačkog odbora Ivan Novak je istaknuo kako joj je zadaća pomoći hrvatskim poljoprivrednicima u poboljšanju plasmana njihovih proizvoda. Dometnuo je da na realizaciji projekta agro burze surađuju Euro Broker Service iz Luxembourga, grad Osijek te Hrvatska poljoprivredna komora. Za sada je predviđeno zapošljavanje desetak brokera koji će prethodno proći edukaciju u Luxembourgu.
Poslovanje će se u početku temeljiti na pšenici i kukuruzu te svinjskom mesu i voću, najavio je Novak: "Naši menadžeri već sada obilaze postojeća slobodna skladišta, jer ćemo u početku nastojati koristiti usluge i kapacitete dosadašnjih otkupljivača. Procjenjemo da će burza u roku od dvije godine moći izgraditi vlastitu logistiku, a tu nam na raspolaganju stoje europski strukturni fondovi." Napomenuo je kako će burza funkcionirati prema načelu rezervacija koje će moći napraviti registrirani članovi definirajući vrstu robe i količinu koju imaju u ponudi.
Izvijestio je kako će burza surađivati s nekoliko poslovnih banaka, poput Zagrebačke, Splitske i Croatia banke, a sklopljeni su i sporazumi o suradnji s londonskom, pariškom, frankfurtskom i budimpeštanskom burzom poljoprivrednih proizvoda.
Novak je objasnio kako je predviđeno da minimalno 25 posto plus jednu dionicu imaju mali dioničari, odnosno poljoprivredni proizvođači, a ako bude više interesa, maksimalno do 49 posto udjela. Na novinarski upit čiji kapital stoji iza osnivanja burze, Novak je rekao kako je u pitanju "privatni kapital, koji dolazi iz Europske unije i iz cijelog svijeta".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.