Hrvatski radio

Radio Osijek

Poljoprivrednici iz Sopja u prosvjedu - nije im plaćena isporučena silaža

14.07.2020.

10:52

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/MIrta Milas

Foto: HRT/MIrta Milas

Foto: - / -

U Hrvatskoj i to može - poručili su ogorčeni mještani na mirnom prosvjedu organiziranom zato što nisu dobili novac za silažu isporučenu slatinskoj elektrani. Silažu su isporučivali preko posrednika tvrtki Sedlić.i Agrokom Natura koje su, tvrde poljoprivrednici, naplatile svoja potraživanja.

Jozo Šantak kaže kako je njegova obitelj oštećena za 750 tisuća kuna. Elektrana iz Slatine napravila je ugovore s tvrtkama Sedlić d.o.o. (Bjelovar) i Agrokom Natura d.o.o.(Gunja) koji su bili posrednici u trgovanju s proizvođačima. Elektrana se obvezala da će isplatiti silažu po cijeni od 24 lipe, od kojih će 22 lipe dobiti proizvođači. Sedlić i Agrokom Natura su se naplatili, no proizvođači nisu dobili ništa. I tako već sedam mjeseci, ogorčen je Šantak: "Organizirali smo se i pokušavamo naplatiti svoj dug. Te dvije tvrtke s nama ne žele komunicirati, iako imamo sklopljene ugovore prema kojima smo za silažu proizvedenu u prošloj godini trebali dobiti novac do 15. studenog 2019. Nama su ti novci nužni da bismo mogli preživjeti. Osamdeset posto poljoprivrednika u Sopju živi od prozvodnje silaže. Molim mjerodavne da reagiraju. Pravna država mora funkcionirati!"

Potporu im je dao i načelnik Berislav Androš koji se nada kako će zajedničkim snagama riješiti problem. Samo je dug poljoprivrednicima iz Sopja veći od 5 milijuna kuna. 

Galerija
Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.