Hrvatski radio

Radio Osijek

Poljoprivrednici zazivaju kišu

27.04.2020.

16:50

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U Slavoniji je završena proljetna sjetva. Nakon šećerne repe u ožujku ratari su u travnju zasijali suncokret, kukuruz te soju. S obzirom da su – zbog nedostatka vlage - ti usjevi negdje i otežano nicali svi s nestrpljenjem očekuju kišu.

I dok neki nisu problema s nedostatkom vlage u tlu, drugima je i samo nicanje usjeva bilo neujednačeno. Vlasnik tvrtke Anabela Ivo Matijačić iz Duboševice kaže kako je prilikom sjetve šećerne repe u ožujku bilo dovoljno vlage u tlu. Ona je zasijana na 160 hektara, a grašak na 70 hektara. U međuvremenu su  - zbog nedostatka vlage u tlu- tu kulturu dvaput navodnjavali, kao i 25 hektara kukuruza šećerca. Trenutačno navodnjavaju pšenicu. Matijačić ističe kako kiša, najavljena za drugu polovinu tjedna s količinama od po 10 litara u srijedu i petak neće biti dostatna da se napije žedno tlo izmoreno dugotrajnom sušom. Dodao je kako imaju probelam s ječmom zasijanim 7. listopada prošle godine na 50 hektara. Zbog toga će i prinos, kaže, biti 40 posto manji te će umjesto planiranih 7 do 8 tona, požeti samo 4 do 5 tona.  I dio se pšenice smrznuo te se boje kako će i kod pšenice imati umanjen prinos. Tvrtka Anabela je nakon 2012., kada je bila velika suša, ušla u izgradnju sustava navodnjavanja, vrijednoh 4 milijuna kuna. Tim će se sustavom, koji i ove godine nadograđuju, moći navodnjavati više od 350 hektara površina. Navodnjavaju sve kulture i postižu iznadprosječne prinose te ostvaruju stabilnu proizvodnju.   

Petar Pranjić iz Čeminca u proljetnoj je sjetvi zasijao kukuruz i soju. "Sada zazivamo kišu. Sjetvu smo odradili odlično s jakim sijačicama i sve je niknulo. No, svaka je godina sve kritičnija i sušnija, tako da bi i 50 litara kiše bilo malo. Navodnjavanje je nužno i pozivamo mjerodavne da što prije dovrše sustave navodnjavanja koji bi nam omogućili utrostručenje prinosa".       

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.