Hrvatski radio

Radio Osijek

Položen kamen temeljac nove tvornice Kandit

15.03.2013.

12:39

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanost polaganja kamena temeljca kojom je označen početak gradnje nove suvremene tvornice Kandit na području Industrijske zone Nemetin održana je 15. ožujka 2013. godine, uz prisutnost lokalnih državnih dužnosnika, gospodarstvenika te brojnih osječkih uglednika.

Radove na izgradnji nove poslovne građevine osječke tvornice bombona i čokolade Kandita u Industrijskoj zoni Nemetin obišao je danas gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo i tom prigodom s direktorom Mariom Mullerom položio temeljni kamen. Time je i službeno počela gradnja nove suvremene tvornice, a kako je istaknuo direktor tvrtke Muller, novim će strojevima u pogonu omogućiti veću konkurentnost na tržištima regije, iako se ulaskom u Europsku uniju uvode carine za tržišta poput Kosova i Makedonije. Dodao je i kako na nekim tržištima u regiji Kandit ima veći udio nego na hrvatskom i nova će tvornica ondje ojačati položaj. Potencijalna radna mjesta ovisit će o rastu prodaje i proizvodnje, a u posljednjih godinu i pol dana, otkako ima novoga vlasnika (Mepas grupa iz Širokoga Brijega), Kandit je povećao prodaju svojih proizvoda na domaćem i inozemnim tržištima za 20 posto, a u prva dva mjeseca ove godine njegova je prodaja veća čak za 35 posto nego u istom razdoblju 2012. Trenutačno Kandit zapošljava 340 stalnih djelatnika, a tijekom dva razdoblja godišnje kada se povećava proizvodnja, zapošljava se i 50-ak sezonskih djelatnika.

Površina nove građevine je 23.000 četvornih metara, a sastojat će se od upravnog dijela, skladišta repromaterijala, proizvodnog pogona i skladišta gotovih proizvoda. Ukupna vrijednost investicije je 20 milijuna eura, a radovi bi trebali biti gotovi u prosincu ove godine. Kanditovi proizvodni kapaciteti novim će se pogonom povećati na 14.000 tona različitih proizvoda.

Industrijsku zonu izabrali su jer u njoj (uz Saponiu čiji je Mepas također vlasnik) imaju svoje zemljište, HBOR je sufinancirao kamatnu stopu, a Grad Osijek smanjio komunalni doprinos. Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo istaknuo je kako je cilj izgradnjom infrastrukture, poput pristupnih cesta i vodovoda te smanjenjem komunalnog doprinosa, razvijati Zonu do 2020. godine prerađivačkim kapacitetima jer su zone skladišta i servisa popunjene. Dodao je i kako je cijenom Zona Nemetin jedna od najkonkurentnijih u Hrvatskoj, prometno je povezana južnom obilaznicom, željezničkom prugom, a u blizini je rijeka Drava.

Zamjenik osječko – baranjskoga župana Željko Kraljičak tom je prigodom podsjetio kako je Osijek poznat po svojim prehrambenim proizvodima, no na žalost oni nisu konkurentni zbog agrarne i ekonomske politike koja se vodila u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.