Hrvatski radio

Radio Osijek

Položeni vijenci na Memorijalnom groblju u Vukovaru

31.10.2016.

13:30

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči Svih Svetih i Dušnog dana brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Povodom Svih Svetih i Dušnog dana izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem položilo je vijenac i zapalilo svijeću za sve poginule hrvatske branitelje i sve civilne žrtve Domovinskog rata. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijence su položila i zajednička izaslanstva Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva branitelja i Udruga iz Domovinskog rata.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru najveća je masovna grobnica u Europi nakon Drugog svjetskog rata iz koje je ekshumirano je 938 tijela i na tom mjestu postavljeno je 938 bijelih križeva. U središnjem dijelu groblja, 5. kolovoza 2000. g. postavljen je spomenik čija je autorica Đurđa Ostoja. Spomenik je rađen od patinirane bronce, visok je četiri metra, a u sredini je "zračni" križ i vječni plamen. Mjesto je to odavanja počasti, polaganja vijenaca i paljenja svijeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.