Hrvatski radio

Radio Osijek

Položeni vijenci u povodu Dana državnosti

29.05.2023.

12:19

Autor: Radio Osijek / OBŽ

Položeni vijenci u povodu Dana državnosti

Položeni vijenci u povodu Dana državnosti

Foto: OBŽ / -

Uoči Dana državnosti, izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, vojske, policije i udruga proisteklih iz Domovinskoga rata položila su vijence i zapalila svijeće kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima na osječkom Trgu slobode. Počast je odana svima koji su živote utkali u stvaranje samostalne i slobodne Hrvatske.

„Obilježavanje 33. godišnjice neovisnosti Republike Hrvatske prigoda je da se, kao i svake godine, prisjetimo svih događanja, a posebno 90-ih godina tijekom kojih smo stvarali Hrvatsku. Od prvih demokratskih izbora pa sve do Domovinskog rata koji je učinio Hrvatsku neovisnom, ali je uzeo i puno života hrvatskih branitelja i civila, stvoreni su preduvjeti zahvaljujući kojima danas imamo slobodnu zemlju koju trebamo graditi i činiti boljom za generacije koje dolaze poslije nas. Hvala svima koji su kroz stoljeće svoje živote ostavljali za ideju neovisne Republike Hrvatske, počevši od davnih vremena pa završivši s 1996. godinom te se nadam da više nijedan Hrvat neće morati oružjem braniti svoju domovinu. Preduvjete za to mora napraviti politika, osobito u budućnosti u kojoj nas očekuju brojni izazovi, mijenjaju se globalni odnosi snaga, a Hrvatska u tome mora biti gospodarski, vojno i politički snažna te zadržati svoju samostalnost, bez mogućnosti ugroze bilo koga”, rekao je župan Ivan Anušić te svim građanima čestitao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić je rekao kako se danas s pijetetom prisjećamo svih poginulih hrvatskih branitelja i civila koji su dali svoje živote u obrani domovine. „Oni su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju i oslobađanju Hrvatske, a njihova hrabrost i zajedništvo trebaju nam biti motivacija za daljnje vođenje jedinica lokalne samouprave, ali i cijele države. Hrvatska se 90-ih godina goloruka suprotstavila tada trećoj vojnoj sili Europe i od tada do danas prošla trnovit put. Sada smo dio euroatlantskih integracija, od ove godine dio smo i eurozone i Schengena, a svjedoci smo koliko je lakše prebroditi različite krize kada ste u društvu najjačih ekonomija”, rekao je gradonačelnik Radić.

Članovi izaslanstava Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Policijske uprave osječko-baranjske danas su položili su cvijeće i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Galerija
Položeni vijenci u povodu Dana državnosti, Foto: HRT/Radio Osijek
Položeni vijenci u povodu Dana državnosti, Foto: OBŽ/-Položeni vijenci u povodu Dana državnosti, Foto: HRT/Radio OsijekPoloženi vijenci u povodu Dana državnosti, Foto: HRT/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.