Hrvatski radio

Radio Osijek

Položeni vijenci u prigodi Dana državnosti

24.06.2015.

10:43

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana državnosti izaslanstva Osječko-baranjske županije i Grada kod Kapelice mira na Krunskoj utvrdi u Osijeku odala su počast poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence su, uz izaslanstva Hrvatske vojske i policije položili i svijeće upalili predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga Osječko-baranjske županije.

 

"Došli smo se pokloniti žrtvama, svima onima koji su dali život za slobodnu, neovisnu Hrvatsku," podsjeća župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić. "Hrvatski sabor je 25. lipnja donio ustavnu odluku, a slijedom toga i deklaraciju o suverenosti i samostalnosti Hrvatske. Obzirom na diplomatske silnice koje su nastojale očuvati Jugoslaviju i Hrvatsku u njezinu okrilju, donesena je Brijunska deklaracija i odgođeno je razdruživanje na tri mjeseca, a vidjeli ste i sami kako je to završilo. Iako, ako mene pitate, Dan državnosti je 30.svibanj onako kako ga je doživljavao predsjednik Tuđman."


                              

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić: "Puno je hrabrih i pravih života poginulo za ovu državu. I mi smo na sličan način preuzeli odgovornost da se borimo za njezin razvoj, kao što su oni ginuli. Osijek je još uvijek u slobodnom padu jer je ovdje, činjenica je, rat bio gadan i krvav,ali isto tako - zbog loših politika koje su ovdje vođene poslije rata. I mislim da smo u fazi konsolidacije, stabilizacije i ublažavanja pada. Trebat će nam još puno vremena da krenemo da uzletimo i stvorimo normalne uvjete za razvoj hrvatskog društva ovdje u Osijeku."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.