Hrvatski radio

Radio Osijek

Poludnevni boravak u Briješću njima je drugi dom

19.11.2015.

15:46

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi poludnevni boravak za osobe s posebnim potrebama starijih od 30 godina posjetili su gradski i županijski čelnici. Uvjerili su se da je prva godina djelovanja "boravka" dokazala kako je dobro uložen novac poreznih obveznika.

Korisnici su drage goste dočekali najljepšim poklonom - pjesmom i osmijehom, čime su odmah poručili kako je malo potrebno za njihovu sreću i napredovanje. Prije godinu dana u Briješću je otvoren prvi poludnevni boravak za osobe s posebnim portrebama starije od 30 godina. S obzirom na godine, izgubili su pravo na školovanje u Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku. Osnovana je Udruga roditelja starijih osoba s posebnim potrebama i svojim upornim radom i "kucanjem na vrata" iznašlo se riješenje u prostoru u Briješću. Uz pomoć Grada Osijeka i Županije osječko-baranjske prostor je obnovljen, osigurana su sredstva za plaće dviju djelatnica - radne terapeutkinje i medicinske sestre, te za prehranu i prijevoz. Trenutačno je ondje smješteno dvadesetk korisnika koji, kako kaže ravnateljica Centra Ivan Štark, Edit Lemal, budu jako tužni preko vikenda ili nekih praznika kada nisu u Briješću. Gradski i županijski čelnici,Ivan Vrkić i Vladimir Šišljagić, sa suradnicima složili su se kako je ovo dobar primjer ali na žalost, prostor je i dalje ne dovršen a postoji mogućnost i da će biti premalen. Idealno bi riješenje bilo izgradnja rehabilitacijskog centra u blizini Centra Ivan Štark za što su potrebna milijunska sredstva koje treba osigurati uz pomoć Grada i Županije iz Europskih fondova.U poludnevnom boravku dan počinje u 8,00 sati okupljanjem, savladavanjem osnovih aktivnosti, izradom različitih ukrasnih i uporabnih predmeta, a završava u 15,00 kada po njih dolazi autobus i razvozi ih kućama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.