Hrvatski radio

Radio Osijek

Pomicanje sata izaziva sve više negativnih posljedica

28.10.2017.

20:08

Autor: HRT web

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nedjelju prestaje ljetno računanje vremena. U 3 sata kazaljke treba pomaknuti jedan sat unatrag. Tzv. zimsko računanje vremena trajat će do posljednjeg vikenda u ožujku iduće godine .

Električna energija potrošena od 7 do 21 sat obračunavat će se od nedjelje prema višoj tarifi , a ona potrošena od 21 do 7 sati prema nižoj. I tijekom dana vozači na svojim vozilima moraju imati uključena dnevna, odnosno kratka svjetla.

Stručnjaci tvrde da i manje promjene navika spavanja mogu imati posljedice. Takva promjena vremena ima za posljedicu, kako istraživanja govore, povećan broj infarkta, moždanih udara, povećava se broj nesreća, a čak i radna efikasnost pada.

U Europskom parlamentu zbog sve više dokaza o negativnom utjecaju pomicanja sata dva puta godišnje postoji snažna potpora promjeni direktive Europske komisije i ukidanju te prakse, rekao je u srijedu na konferenciji za medije češki europarlamentarac Pavel Svoboda (EPP). 

"Znanstvena istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata", istaknuo je Pavel Svoboda, voditelj neformalne radne skupine europarlamentaraca oformljene oko te inicijative. Osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, "pomicanje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja prometnih nesreća, više poremećaja u obiteljima, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu", ustvrdio je Svoboda. 

Također je istaknuo da je pomicanje sata uvedeno sa ciljem uštede energije, no da taj cilj nikad nije ispunjen. "Studija nepristrane službe EP-a za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 milijuna građana", tvrdi Svoboda. Radna skupina broji preko 70 zastupnika Europskog parlamenta iz svih osam političkih grupacija. 

Kako je istaknuto na konferenciji kojoj je nazočilo više eurozastupnika koji podržavaju inicijativu, prijedlog ima snažnu podršku među zemljama članicama, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju. Svoboda je najavio da će radna skupina za ukidanje promjene vremena dati prijedlog rezolucije EP-a koja traži od Europske komisije da uputi prijedlog ukidanja te prakse, te da u bližoj budućnosti očekuju glasovanje o tom pitanju u Europskom parlamentu.

Ta se tema našla na raspravi u njemačkom i švedskom parlamentu, dok prijedlog nailazi i na sve veću podršku putem peticija koje su potpisali deseci tisuća građana, primjerice u Finskoj 100.000, te više od 55.000 u Njemačkoj i 40.000 u Nizozemskoj. Hrvatski europarlamentarac i član radne skupine Davor Škrlec rekao je hrvatskim novinarima u Strasbourgu da je još prošle godine osobno razgovarao s europskom povjerenicom Violetom Bulc te kako su ona i Komisija dali podršku prijedlogu o ukidanju pomicanja sata, no kako im je kazala da inicijativa treba doći "odozdola", odnosno od parlamenta i država članica.

Kroz tih godinu dana smo u Parlamentu organizirali neformalnu skupinu, naveo je Škrlec, a Komisija čeka da na plenarnu sjednicu dođe određeni dokument putem kojeg može djelovati. "Ako se idućeg mjeseca uspijemo izboriti da ta rezolucija dođe na dnevni red Europskog parlamenta, time ćemo zapravo osnažiti Komisiju da može pokrenuti taj proces", istaknuo je. Sve brojnijoj skupini europarlamentaraca koji se zalažu za ukidanje ljetnog i zimskog vremena pridružio se i hrvatski zastupnik Ivica Tolić (EPP).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.