Hrvatski radio

Radio Osijek

Pomoć i briga o izbjeglicama iz Ukrajine

16.03.2022.

16:04

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Sanja Habuda i Katarina Novočinska

Sanja Habuda i Katarina Novočinska

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Pridružujući se brojnim županijama, gradovima i općinama, Grad Valpovo i gradski stožer civilne zaštite, uključili su se u akciju pomoći osobama koje dolaze u Hrvatsku iz ratom pogođenih područja. 

Grad Valpovo na službenim je stranicama objavio da su za privremeni smještaj izbjeglica iz Ukrajine ponudili valpovačku gradsku dvoranu, te osigurali privatni smještaj. Gradonačelnik Matko Šutalo rekao je da imaju informaciju da veći broj osoba s ratom pogođenih područja do kraja tjedna dolaze u Valpovo. Govori se oko 20 do 40 osoba koje će biti smještene u jednom ugostiteljskom objektu. Sve službe i građani Valpova ovdje su kako bi ih dočekali i olakšali im boravak.

I Gradsko je društvo Crvenog križa Valpovo spremno sa svojim timovima za organizaciju smještaja i prehrane te distribuciju humanitarne pomoći.Ravnateljica Sanja Habuda naglasila je da se polako spremaju za prihvat izbjeglica. Počeli su prikupljati humanitarnu pomoć, a timovi za psihosocijalnu podršku, prvu pomoć, smještaj i organizaciju prehrane. Naglasila je da čekaju drage ljude da im pomognu koliko mogu.

Do sada je na području Grada Valpova evidentirana jedna pristigla obitelj iz Ukrajine.

Dvadesetdevetogodišnja Katarina Novočinska i njezin devetogodišnji sin Artem Jakubovski iz Kijeva, od ratnih su se strahota sklonili i svoj privremeni dom pronašli u valpovačkom prigradskom naselju Marjančaci kod Katarinine majke Tatiane Stojanović koja već 15 godina živi u Hrvatskoj.

" Ujutro smo se probudili i suprug mi je rekao da odemo iz Ukrajine. Uzela sam dokumente, hlače za dijete, mačku i psa. Putovali smo nekih pedseset sati. U Mađarskoj nas je čekala moja majka kako bi nas dovezla u Hrvatsku. Mislim da rat neće dugo trajati i da će biti gotov do svibnja mjeseca," rekla je Katarina Novočinska. Katarinina majka Tatiana je istaknula da bi u ovom trenutku bilo najbolje da Katarina pronađe posao, a Artem ponovo krene u školu, jer bi za njih to bila najučinkovitija terapija da što prije zaborave strahote rata koje su u tih nekoliko dana proživjeli, jer ukoliko se rat što prije ne završi u Ukrajini još dugo neće biti života.


Ravnateljica GDCK Valpovo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.