Hrvatski radio

Radio Osijek

Pomoć osječko-baranjskim OPG-ovima za štetu od korona krize

07.12.2020.

18:43

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: FAZOS

Foto: FAZOS

Foto: - / -

Osječko-baranjska županija u ponedjeljak je objavila javni poziv za pomoć od ukupno 500.000 kuna obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima radi ublažavanja posljedica epidemije covida- 19 na njihovo poslovanje. Ukupna planirana sredstva za ovu potporu iznose pola milijuna kuna.

Korisnici potpore su fizičke osobe koje imaju prebivalište na području Osječko-baranjske županije, upisani su u Upisnike poljoprivrednih gospodarstava, osigurani su po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede kao osnovnog zanimanja i nisu obveznici poreza na dohodak.
"Korisnici naših covid-potpora u poljoprivredi su OPG-ovi čije je poslovanje u travnju i svibnju bilo minimalno 20 posto niže nego u isto vrijeme lani. Županija će im pokriti trošak obveznog osiguranja i trošak doprinosa mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za travanj i svibanj 2020", rekao je župan Ivan Anušić koji je donio Pravilnik o potpori poljoprivrednicima radi ublažavanja posljedica epidemije na njihovo poslovanje u 2020. Dodao je da intenzitet potpore iznosi do 60 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 1.500 kuna po jednom OPG-u.
Potpore su prilagođene poljoprivrednicima koji zbog svoje specifičnosti nisu obuhvaćeni nacionalnim mjerama.
Javni poziv je otvoren do utroška planiranih sredstava, najkasnije do 31. prosinca, a objavljen je, zajedno s obrascima za prijavu, na internetskoj stranici Županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.