Hrvatski radio

Radio Osijek

Pomoć područjima stradalima u potresu

29.12.2020.

15:26

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: FB HGSS Požega

Foto: FB HGSS Požega

Foto: - / -

Nakon razornog potresa koji je danas iza podneva pogodio područje Petrinje, Gline i Siska, a koji se osjetio u nekoliko zemalja, službe potrebne u ovome trenutku šalju svoje ekipe kako bi pomogli u saniranju posljedica, a građani se već raspituju kako oni mogu pomoći stradalima.

U pomoć službama za spašavanje u području pogođenom potresom iz Osijeka su krenule dvije ekipe s osam HGSS-ovaca obučenih za spašavanje iz potresa te jedan tim za spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite RH, podružnice Osijek. "Tim od devet spašavatelja iz Požege i Ispostave Pakrac koji čine šest spašavatelja, jedan liječnik, jedan K9 tim te jedan pilot bespilotnih sustava sa zapovjednim i terenskim vozilima upravo su krenuli na teren. Ostali članovi su stavljeni u pripravnost te će po potrebi zamjenjivat ekipe na terenu", objavio je na svom Facebook profilu HGSS Požega.

Iz Osječko-baranjske županije prema Petrinji i Sisku je otišlo 16 vatrogasaca u dva vozila s opremom za traganje u ruševinama. Spremno je još 12 vozila s 40-tak vatrogasaca i opremom, ako bude potrebe. Župan Ivan Anušić dao je nalog da se pripreme materijali za Odluku o financijskoj pomoći OBŽ Sisačko-moslavačkoj županiji.

Za sve građane koji zovu i nude pomoć, iz Crvenog križa je informacija da se u ovom trenutku sve povlači iz Robnih rezervi i da za sada ne treba slati individualnu pomoć. Tijekom idućih nekoliko dana će se znati više, pa ako bude što trebalo, može se organizirati. Crveni križ će uskoro objaviti poziv za dobrovoljne darivatelje krvi. To je jedino što nedostaje. "Hvala svima koji nam se obraćaju sa željom da daju vlastiti doprinos za pomoć ljudima na potresom stradalom području. Naše interventi timovi su u pripravnosti. Za sada vas molimo za strpljenje, ekipe Hrvatskog Crvenog križa su na terenu i nakon procjene potreba putem sredstava javnog priopćavanja obavijestit ćemo vas kako možete pomoći. Za sada to možete učiniti donacijom novčanih sredstava, stoga pogledajte uputu Hrvatskog Crvenog križa za pomoć potresom stradalom području", poručuju iz osječkog Crvenog križa.

„Pravne i fizičke osobe koje žele pomoći potresom pogođenim područjima, ponudu pomoći (s opisom pomoći) i kontakt podatke (telefon, mobitel ili e-pošta) mogu dostaviti na adresu e-pošte Ravnateljstva civilne zaštite: potres.petrinja@mup.hr Hvala svima koji nude svoju pomoć!,“ poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Za pomoć ljudima na Banovini građani se organiziraju i na društvenim mrežama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.