Hrvatski radio

Radio Osijek

Pomoć učenicima i roditeljima

19.08.2021.

11:33

Autor: Grad Vukovar/ Ž. Bačić

Grad Vukovar

Grad Vukovar

Foto: - / -

Grad Vukovar osnovnoškolcima već tradicionalno na početku svake školske godine osigurava besplatnu preobuku i bilježnice s motivima Vukovara, a ove školske godine uvedene su i neke novosti - najavio je gradonačelnik Ivan Penava.

Svaki će učenik dobiti kompletan tzv. „drugi obrazovni materijal“ koji se sastoji od radnih bilježnica i likovne mape za učenike od 1. do 4. razreda te za učenike od 5. do 8. razreda i zemljopisne atlase te kutije za Tehničku kulturu.Na konferenciji za novinare, koja je održana u povodu početka nove školske godine, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je Grad Vukovar od 1. siječnja 2019. godine, kada je Grad Vukovar postao osnivač osnovnim školama na području grada, za cilj postavio podizanje pedagoškog standarda u osnovnim školama, što sustavno čini kroz kvalitetnija materijalna, ali i kadrovska rješenja. „Nastojimo raznim aktivnostima povezati što više udruga i gradskih ustanova kako bi školski sustav obrazovanja u gradu bio što kvalitetniji“, rekao je gradonačelnik te istaknuo kako u predstojeću 2021./ 2022. školsku godinu u vukovarske osnovne škole kreće 1.784 učenika od kojih  211 kreće u prvi razred, što je 6 prvašića više u odnosu na prethodnu godinu.

„Za vukovarske učenike ove godine izdvajamo 2.080.000 kuna, što uključuje 200.000 kuna za cvičke i startas tenisice tvrtke Borovo d.d., 200.000 kuna za bilježnice s motivima grada Vukovara kojima razvijamo ljubav prema gradu te drugi obrazovni materijal koji od ove godine prvi puta osiguravamo svim osnovnoškolcima, za što smo izdvojili 800.000 kuna“, naglašava Penavai dodaje kako će prvašićima biti osiguran i kompletan likovni pribor. Uz to srednjoškolcima Grad sufinancira gradske autobusne karte s 800.000 kuna godišnje te za učenike koji putuju u školu u druge gradove Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije s 80.000 kuna  međumjesni prijevoz.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac dodao je kako je i ove godine svim osnovnoškolcima, koji su zainteresirani, osiguran produženi boravak u 1. i 2. razredu, a stvaraju se i uvjeti za produženi boravak u 3. i 4. razredu što će u budućnosti biti realizirano.

 Ove školske godine osigurano je i 30 asistenata za 38 učenika s potrebama pa roditelji o tome zaista ne moraju brinuti, rekao je privremeni pročelnik Josip Paloš. 14 pomoćnika u nastavi za 15 učenika osigurano putem sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja u suradnji s Udrugom Vukovarski leptirići i UZOSIO Golubica, dok 16 pomoćnika u nastavi za 23 učenika osigurava Grad Vukovar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.