Hrvatski radio

Radio Osijek

Ponovno nema odluke o osnovanosti druge optužnice protiv braće Mamić

14.01.2019.

11:59

Autor: HTV/HINA/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Maletić

foto: HRT/Mirta Maletić

Foto: - / -

Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku ni iz petog puta nije uspjelo potvrditi drugu optužnicu protiv braća Mamić i još petorice .

Tereti ih se da su putem off shore kompanija i ilegalnih ugovora  nezakonito iz Dinama izvukli više od 140 milijuna kuna. Nije bilo rasprave o potvrdi optužnice  ni rasprave o određivanju istražnog zatvora.  Iako je sjednica službeno odgođena,  dio je branitelja podnio sudu dokument kojim se traži rasprava o nadležnosti suđenja, odnosno da se i drugi slučaj protiv Mamića i ostalih suokrivljenika prebaci u Zagreb. Branitelji Maria Mamića i Nikkya Artura Vuksana, odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić, podnijeli su prijedlog za utvrđivanje i prijenos nadležnosti nad ovim predmetom s osječkog suda na "onaj sud koji bi trebao stvarno biti mjesno nadležan, u skladu s kriterijima iz Zakona o kaznenom postupku". Do odluke Vrhovnog suda odgođena rasprava o osnovanosti optužnice i Mamićevom istražnom zatvoru. Odvjetnik Zdravka  Mamića Veljko Miljević rekao je da je optužno vijeće prihvatilo prijedlog i odlučilo dostaviti spis na odlučivanje Vrhovnom sudu pa se nije ni raspravljalo o potvrđivanju optužnice i prijedlogu o određivanju istražnog zatvora Zdravku Mamiću. Miljević je istaknuo i kako je u prigovoru Mamićeve obrane na optužnicu detaljno obrazloženo zbog čega je ranija odluka Vrhovnog suda o određivanju osječkog suda kao mjesno nadležnog "izvan zakonskih kriterija", s obzirom na sadržaj optužnice, prebvališta i boravišta okrivljenika, svjedoka i vještaka te ogromnih i nepotrebnih troškova, koji narušavaju ekonomičnost postupka.
Podsjetio je kako je tijekom prvog osječkog suđenja Mamiću i još trojici okrivljenika, okončanog prošlogodišnjom nepravomoćnom presudom u lipnju, protiv tri osobe pokrenut kazneni postupak zbog sumnje u davanje lažnog iskaza te da je odlukom Vrhovnog suda za postupak protiv nogometaša Luke Modrića kao mjesno nadležan određen sud u Zagrebu, jer je bilo očito da će se suđenje tamo lakše provesti, a u međuvremenu postupak je i obustavljen.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.