Hrvatski radio

Radio Osijek

Ponovno odluka o potvrđivanju optužnice protiv Franje Lucića

07.05.2019.

13:22

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

Osječki Županijski sud ponovno će odlučivati o potvrđivanju optužnice protiv HDZ - ova saborskog zastupnika Franje Lucića, kojega Uskok tereti za nuđenje mita novinaru Dragi Hedlu. Nova je sjednica zakazana za 22. svibnja, priopćili su sa Županijskog suda.

Vrhovni sud je u ožujku ove godine prihvatio Uskokovu žalbu i ukinuo odluku Optužnog vijeća osječkog Županijskog suda, koji je 20. travnja prošle godine nepravomoćno obustavio postupak protiv Lucića.
Povodom odluke Vrhovnog suda, Optužno vijeće ponovno će odlučivati o potvrđivanju optužnice protiv Lucića, te je zakazalo novu sjednicu za 22. svibnja, priopćili su sa Županijskog suda. Osim što je ukinuo ranije rješenje, Vrhovni sud je osječkom sudu naložio ponovno odlučivanje o Lucićevoj optužnici navodeći da su, odlučujući o obustavi postupka, pogrešno zaključili da se ne može raditi o kaznenom djelu jer Hedl nije imao svojstvo odgovorne osobe.
Vrhovni sud je naveo i da je Optužno vijeće pogrešno zaključilo da novinari uopće ne mogu biti odgovorne osobe te da nakladnik portala Telegram nije na Hedla prenio nikakve poslove odgovorne osobe, zbog čega se također ne može raditi o kaznenom djelu.
Navode i da je pobijenim rješenjem Optužno vijeće osječkog suda grubo ignoriralo ranije rješenje koje je donijelo vijeće istog suda, odbijajući kao neosnovane žalbe na rješenje o provođenju istrage protiv Lucića.
Optužnicu protiv Lucića Uskok je podigao u ožujku 2018. zbog sumnje da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku. Lucića se tereti da je Hedlu rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše te da novac "nije u pitanju", a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.