Hrvatski radio

Radio Osijek

Ponovno u školskim klupama

05.09.2022.

14:09

Autor: HRT Radio Osijek

Dobro došli prvašići

Dobro došli prvašići

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Počela je nova nastavna godina. U školske klupe sjelo je 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. Ove godine u učionice ušlo i 36 tisuća prvašića, no nažalost to je ipak za tisuću manje nego prošle godine. Grad Osijek se može pohvaliti da je u ovoj godini upisano 27 prvašića više nego prethodne

Počela je nova nastavna godina. Ushićenje prvim danom u školi vidjelo se na licima prvašića koji su u pratnji  roditelja, baka i djedova prvi puta zakoračili u svoju novu životu avanturu. "Ja sam uzbuđenija od Sare", rekla je jedna majka, napominjući da je već dugo sve spremno za početak škole. Nabavljene su sve potrebne knjige, radne bilježnice i drugi školski pribor. No ipak se moglo čuti da je školovanje skupo, iako su udžbenici naizgled besplatni. 

U Hrvatskoj će u ovoj godini osnovnu školu pohađati 310 tisuća učenika, no ono što je porazna činjenica, već dugi niz godina, uvijek sa manjim brojem učenika. Tako je ove godine upisano tisuću prvašića manje nego lani. U školske klupe sjest će i 154 tisuće srednjoškolaca. 

U povodu početka nastavne godine osnovnu školu Cvjetno u osječkom mjesnom odboru Briješće posjetio je gradnonačelnik Ivan Radić, te istaknuo da je sretan zbog činjenice da je u 20 osnovnih škola upisano 689 prvaša ili 27 više nego prošle godine. Recimo da je ove godine u Osječko baranjskoj županiji upisano 2311 učenika prvih razreda. "I dalje ćemo birnuti o standardu učenika. U suradnji sa Županijom osigurali smo besplatne obroke za sve. Zadaća je da u sljedećem razdoblju u osnovnim školama osiguramo jednosmjensku nastavu. Trenutačno se jednosmjenska nastava izvodi u 11 osječkih osnovnih škola", rekao je Radić. Osim toga istaknuo je da će se nastaviti s provedbom energetske obnove. U planu je još pet škola "obući" u energetski učinovito odijelo. Kada je riječ o srednjim školama u Osječko baranjskoj županiji u njihove klupe u ovoj školskoj godini sjest će oko 10 tisuća učenika što je u posljednih 5 godina smanjenje broja učenika za dvije tisuće.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.