Hrvatski radio

Radio Osijek

Popovac - baranjsko marijansko proštenište

15.08.2020.

00:02

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto/TM

Popovac - baranjsko marijansko proštenište

Popovac - baranjsko marijansko proštenište

Foto: - / -

U jedinom marijanskom svetištu u Baranji, Svetištu Gospe Lurdske u Popovcu ove su godine zbog epidemioloških razloga odustali od svih sadržaja, osim od uobičajene svete mise u 11 sati. Svoje sudjelovanje na misi najavio je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Prijašnjih se godina okupljalo i više od tisuću vjernika koji su do svetiša stizali u procesiji od popovačke župne crkve svetog Josipa. Uobičajeno bi im se pridružili i jahači, a tijekom proslave Velike Gospe na platou ispred svetišta održavala bi se konjička priredba u organizaciji KK Baranjsko biserje te bi se predstavile zaprege iz raznih dijelova Baranje i Slavonije. Tog popratnog dijela ove godine neće biti.
"Vjerujem da to neće spriječiti vjernike koji su prepoznali naše svetište, čija je “priča” ostala u duhu vjere" da dođu na misu", priopćio je načelnik općine Popovac Zoran Kontak.
O svetištu
Baranjci dugo nisu imali svoje marijansko proštenište. Zapravo, imaju ga, ali je bilo zaboravljeno u nemirima vremena i prostora. Posljednjih je godina Svetište Gospe Lurdske u Popovcu ponovno postalo okupljalište Marijinih štovatelja.
Svetište je smješteno oko tri kilometra od mjesta Popovac i može se doći automobilom makadamskom cestom koju je uredila općina Popovac. Nema preciznih pisanih tragova o gradnji, pa usmena predaja kaže kako je sve počelo tijekom Prvog svjetskog rata, 1916. godine. Tada je, naime, popovački župnik pozvao vjernike, većinom Nijemce, da prikupe novac i kupe kip Gospe Lurdske.

Obitelj Šajdl je darovala zemljište na kojem se nalazi svetište i 1921. godine postavljen je sam kip Marije Lurdske bez spilje i blagoslovljen je. 1923. godine napravljena je spilja po uzoru na Lurd i uređeno je svetište, te godine bilo je i veliko hodočašće baranjskih vjernika iz okolnih mjesta Popovac, Branjina, Čeminac, Beli Manastir, Grabovac, Darda, Petlovac i mnogih drugih.

1924. godine kupljeno je zemljište iznad spilje te su napravljene postaje križnog puta. 22. kolovoza 1926. postavljen je križni put, Spomenica iz tog vremena bilježi da je na posveti bilo preko 5000 vjernika. Hodočašća popovačkoj Gospi Lurdskoj nastavljena su skroz do kraja Drugog svjetskog rata, a tradicija masovnijeg okupljanja obnovljena je nakon mirne reintegracije Baranje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.