Hrvatski radio

Radio Osijek

13:37 / 08.06.2022.

Autor: HRT Radio Osijek

Porezno rasterećenje rada najvažniji korak prema postizanju konkurentnosti

Konferencija HUP-a "Kako tržište rada u Slavoniji učiniti konkuretnijim?"

Konferencija HUP-a "Kako tržište rada u Slavoniji učiniti konkuretnijim?"

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Prijedlog nove porezne reforme i investicijski potencijali Osijeka i Slavonije teme su koje su bile u fokusu konferencije u organizaciji osječkog ureda Hrvatske udruge poslodavaca pod nazivom "Kako tržište rada u Slavoniji učiniti konkuretnijim?"


Pitanje je ovo na koje postoji nekoliko odgovora i rješenja međutim ono prevladavajuće koje bi podiglo konkurentnost tržišta rada ne samo na lokalnoj nego i nacionalnoj razini jest porezno rasterećenje rada kaže predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Osijek Denis Sušac " Onaj najčešći scenarij - rad na ugovor na neodređeno u Hrvatskoj je najnepovoljnije tretiran. Zbog toga se mi zalažemo da se čitav porezni sustav učini ravnopravnijim i pravednijim. Tako bi ovaj način, na koji radi daleko najveći broj ljudi u Hrvatskoj, postao konkuretnijim. Ljude bismo mogli više platiti odnosno za isti bruto iznos svi bi dobivali veće plaće te nam oni najbolji ne bi toliko bježali van, jer su tamo bolje nagrađeni". 


Kako ne bi sve ostalo na riječima i željama u HUP-u su krajem prošle godine osnovali radnu skupinu koja je napravila prijedlog nove porezne reforme, a kojoj je na čelu bila njihova glavna ekonomistica Iva Tomić "Predlažemo smanjenje niže porezne stope s 20% na 15% uz zadržavanje više porezne stope na 30%, ali i podizanje praga na koji se ona primjenjuje. Osim toga, predlažemo i povećanje neoporezivog osobnog odbitka s ciljem da se na taj način omogući rast plaća i onima na nižim razinama, a također predlažemo i povećanje neoporezivih dijelova plaće" kaže Tomić te dodaje kako u strukturi plaća 30% otpada na doprinose. Stoga porezna reforma HUP-a obuhvaća i ovaj segment odnosno predlaže se smanjenje stope doprinosa. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca očekuju kako će Vlada ove prijedloge uzeti u obzir u izradi idućeg proračuna kako bi određene izmjene poreznog sustava mogle stupiti na snagu onda već početkom 2023. godine


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.