Hrvatski radio

Radio Osijek

Posadi svoj hlad

23.02.2022.

13:32

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Sudionici radionice

Sudionici radionice

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Pod nazivom "Posadi svoj hlad" u Tvrđavici je u organizaciji Proni Centra za socijalno podučavanje održana radionica održivog razvoja na otvorenom.

Radionica je organizirana u suradnji s Poljoprivrednim institutom iz Osijeka, koji su donirali sadnice voća. Kako posaditi voćku mladima je govorio i postupak pokazao Dominik Vuković, predstojnik Odjela za voćarstvo osječkog Poljoprivrednog instituta. "Voćke se sade u razdoblju mirovanja vegetacije to je od opadanja lišća u jesen pa skroz do kretanja vegetacije. Idealno vrijeme je jesensko - zimsko - proljetno doba a potrebno je obratiti pažnju da se rupe iskopaju pravilno, zemlja iz plićeg sloja stavlja se na jednu, a iz dubljih slojeva na drugu stranu. Korijen treba također skratiti prije sadnje", rekao je Vuković.

Radionica održivog razvoja na otvorenom održana je u Tvrđavici na zemljištu Waldorfske inicijative ISKRA, znakovitog naziva "Zemljica". "Održivi razvoj je zapravo razvoj koji uzima u obzir potrebe budućih generacija. Također naš rad ovdje s mladima važan je upravo zbog prijenosa vrijednosti kojima se služimo. Sama metoda sađenja osim što je dobra za okolinu ima i svoju edukativnu svrhu na mlade. Ona ih podučava da ono što mi sada radimo i stvaramo zapravo je referentno na one koji dolaze poslije nas," rekao je Srđan Ferenčak iz udruge ISKRA Waldorfska inicijativa.

Proljeće je idealno vrijeme za sadnju višegodišnjih nasada, a ove godine planiraju posaditi različite sorte trešanja, krušaka i šljiva.

„Vrlo smo sretni što se unazad nekoliko godina, kroz različite akcije promovira ideja da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos očuvanju zdravijeg okoliša u kojem živimo. Još ako su ta stabla voćke, odnosno medonosne sadnice, pozitivna promjena je time i značajnija. Stoga je od iznimne važnosti pokazati mladima kako jednostavno, u mali kutak svog dvorišta, vrta… mogu posaditi drvo, voćku i time napraviti konkretnu i opipljivu promjenu, koja će, vjerujemo, vrlo brzo pokazati rezultate i uroditi konkretnim plodovima,” kažu iz PRONI Centra.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.