Hrvatski radio

Radio Osijek

Poseban tretman za ginko u Tvrđi

27.03.2022.

16:33

Autor: Radio Osijek/TM

Radovi moraju biti 20 metara od ginka

Radovi moraju biti 20 metara od ginka

Foto: Grad Osijek / -

Radovi na obnovi Tvrđe preselili su se na Trg Svetog Trojstva, a posebna se briga pritom vodi o dvolapom ginku, najpoznatijem osječkom stablu. Od radova je drvo zaštićeno zasebnom ogradom. Kako dalje postupati s njim prosudili su stručnjaci za veteranska stabla.

Grad Osijek je prije točno godinu dana zabranio sve oblike radova u krugu promjeru 20 metara od ginka iako se u Tvrđi provodi opsežna obnova svih gradskih instalacija.

„Uređenjem trga očekujemo pozitivne promjene i za Gospodina Ginka, kako smo od milja nazvali stablo. Radovi će obuhvatiti uklanjanje masivnih kocki, tako da korijenje stabla više neće biti pritisnuto, a vodu će moći dobivati i kroz padaline i kroz sustav za navodnjavanje. Razastrijet će se i mješavina tla s kompostom, čime će se ginko moći prihranjivati prirodnim putem, raspadanjem biomase, u ovom slučaju sječke i lista”, objasnila je magistra znanosti urbanog šumarstva Jasenka Vizentaner iz Odjela za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka. Dodala je kako će stablo radi stabilnosti biti povezano čeličnom užadi i da je to privremena mjera koja će ga pridržavati sljedeće dvije godine.

Radovi trebaju početi za otprilike 15 dana, a prethodila su im istraživanja korijenskog sustava stabla, koje je u četvrtak, 24. ožujka, proveo Grad Osijek u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom Urbani šumari. „Ideja je bila da na sve četiri strane svijeta otvorimo probne plitke iskope kako bismo ispitali površinu pružanja korijenskog sustava, a onda i mogućnost učvršćivanja, te zamjene opločnjaka plodnim tlom i sječkom. Za uklanjanje tla i pijeska bez uzrokovanja štete korijenskog sustava, koristili smo poseban stroj s komprimiranim zrakom” rekao je magistar inženjer urbanog šumarstva Goran Huljenić iz tvrtke Urbani šumari, jedan od prvih na svijetu licenciranih konzultanata za veteranska stabla.

Utvrđeno je kako se korijenski sustav prostire do linije postavljene zaštitne ograde, te da je stablo ginka vitalno, iako je jedno od starijih takvih u Europi. Probni iskopi zatvoreni su plodnim tlom i stablo je zaliveno s 2000 litara vode, a zalijevanje će se nastaviti tijekom sljedeća dva tjedna.

I u Europi postoji tendencija pojačane brige o ovakvim stablima. Ovo je iskorak Grada Osijeka prema europskim standardima očuvanja ovakvih stabala, čega je ginko u Osijeku itekako vrijedan

Goran Huljenić

Inače, radovi u sklopu projekta “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe” počeli su u srpnju 2020., a uključuju cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova.

Radovi moraju biti 20 metara od ginka

Radovi moraju biti 20 metara od ginka

Foto: Grad Osijek / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.