Hrvatski radio

Radio Osijek

Posjet veleposlanice Japana Osijeku

28.08.2020.

12:08

Autor: Radio Osijek

foto:HRT

foto:HRT

Foto: - / -

Veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj Nj. E. Misako Kaji, danas je službeno boravila u Osijeku. Tijekom svog nastupnog posjeta i sastanaka sa županijskim i gradskim čelnicima, istaknuta je postojeća kulturna i akademska suradnja s naglaskom na poboljšanju gospodarskih aktivnosti.

- Imala sam priliku upoznati vašu predivnu regiju, slušati o poljoprivredi i potencijalu IT industrije. Drago nam je da već imamo uspostavljenu suradnju s vašim sveučilištem kroz razmjene na akademskoj razini. Donirat ćemo i knjige, njih ukupno 11 Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Stoga, već sada možemo istaknuti dobre odnose na kulturnoj i akademskoj razini, a nadamo se kako će se i oni na ekonomskom planu poboljšati nakon koronakrize, rekla je Kaji.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš nakon sastanka podsjetila je na važnost i istaknula zahvalnost Vladi Japana u doniranju sredstava za razminiranje osječkog područja.

U ime Grada Osijeka, iznimno smo zahvalni na pomoći Vlade Japana Republici Hrvatskoj u procesu razminiranja koja se dogodila 2011. kroz donaciju 300.000 eura, čime je razminiramo 250.000 m2 na području Tenja. Također, danas smo razgovarali o našoj budućoj suradnji koja će se temeljiti na kulturnoj, akademskoj i gospodarskoj suradnji. Možda će nas ova situacija s pandemijom koronavirusa malo usporiti, no svakako nećemo odustati o povezivanju japanskih poduzetnika s poduzetnicima koji privređuju na našem području, zaključila je Gamoš.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.