Hrvatski radio

Radio Osijek

Poskupljenjem komunalne naknade HDZ i gradonačelnik Osječanima su zadali i kroše i aperkat

24.02.2022.

16:07

Autor: Radio Osijek/TM

Konferencija za novinare osječkog SDP-a

Konferencija za novinare osječkog SDP-a

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

„Unatoč pompoznim najavama o dodatnom rasterećenju poduzetnika i podizanju životnog standarda Osječanki i Osječana, pa i kroz korištenje poluga tzv. vertikale, rezultat odluka trenutne gradske vlasti jest drastično podizanje iznosa komunalne naknade”, komentirali su danas u osječkom SDP-u. Stigla je i reakcija iz gradske uprave.

Na konferenciji za novinare ukazali su na činjenicu da je od početka godine komunalna naknada za fizičke osobe i poduzetnike povećana za 22%, a za obrtnike povećanje iznosi čak 25 posto, a za što građani još nisu dobili uplatnice. Upozoravaju da će one stići, vjerojatno, u ožujku, kada će odjednom morati platiti sva tri mjeseca.

„S obzirom da je značajan broj naših građana ujedno i u poduzetničkim odnosno obrtničkim vodama, ovaj udarac koji im je pripremio osječki HDZ sa svojim satelitima boksačkim je rječnikom rečeno i kroše i aperkat. S obzirom da mnogi od istih tih građana koji su poduzetnici ili obrtnici imaju i djecu koja pohađaju vrtić, ovo je kanonada financijskih udaraca koja će im značajno smanjiti životni standard,” rekao je na konferenciji za novinare SDP-ov gradski vijećnik Boris Piližota. „Licemjerno je i nekorektno da većina Osječanki i Osječana nema informaciju o značajnom poskupljenju iznosa komunalne naknade, unatoč osiguravanju značajno većih sredstava koja su u proračunu namijenjena tobože transparentnijem izvještavanju javnosti”, dodao je.

„Pitamo se što je sljedeće. Slijede li nam novi nameti? Povećanje računa za odvoz komunalnog otpada? U prilog ove bojazni govore i trenutni planovi ovog gradskog poduzeća u kojima se predviđa zapošljavanje 20% više djelatnika u odnosu na broj djelatnika koji je bio u trenutku kada su HDZ i sateliti preuzeli upravljanje gradskim sustavom. HDZ nastavlja sa svojom patentiranom politikom – licemjerje i laži kroz otimanje posljednjih kuna iz džepova osiromašenih građana. I to na vrlo vjerodostojan način, vertikalno, dakako,” zaključuju osječki SDP-ovci.

Nakon njihove konferencije za novinare, iz osječke je gradske uprave stigla i reakcija: "Krenula je isporuka rješenja za plaćanje komunalne naknade za 2022. godinu. Nakon toga će na kućne adrese stići i uplatnice za 12 mjeseci. Naime, komunalna naknada se utvrđuje u godišnjem iznosu, a plaća u mjesečnim iznosima. Planirano je da dospijeće na uplatnicama za siječanj, veljaču i ožujak bude 28. ožujka 2022. godine, a dospijeće preostalih mjesečnih iznosa 28. u mjesecu za tekući mjesec, zaključno sa 28.12.2022. godine. Napominjemo kao se komunalna naknada utvrđuje u godišnjem iznosu, a ukoliko se uplata ukupnoga iznosa za 2022. godinu izvrši do kraja 2022. godine, neće biti obračunate zakonske zatezne kamate", stoji u objavi na službenim mrežnim stranicama Grada Osijeka, uz dodatno objašnjenje: "Ne moraju se tri računa za prva tri mjeseca platiti odjednom. Važno je sve rate podmiriti do kraja 2022. i u tom slučaju nema zateznih kamata."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.