Hrvatski radio

Radio Osijek

Posljednji dan škole maturanti proslavili još jednom neslužbenom norijadom

25.05.2021.

11:21

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Maturanti se opraštaju od škole i svojih srednjoškolskih profesora. U petak su odradili posljednji dan nastave uživo, a posljednja dva dana online. Drugu je godinu zaredom - zbog korone -izostala službena norijada, no učenici završnih razreda u Osijeku su danas, nakon petka, drugi put okupili.

Unatoč propisanim epidemiološkim mjerama koje ograničavaju okupljanja na 25 osoba, maturanti su složni u uvjerenju da će se ovog druženja sjećati do kraja života te da ono ne smije izostati. Evo što su rekli: "Mislim da smo svi jedva čekali kraj srednje škole, a kako ćemo završiti navečer - ne znamo. Pripremamo se za državnu maturu i očekujemo prolaz. Emocije su nam izmiješane - drago nam je što smo se svi skupili da proslavimo, na svoj način. Ništa nije bilo organizirano, no evo - dvaput smo se uspjeli dogovoriti i evo nas - u velikom broju. Sretni smo i tužni u isto vrijeme - svima želimo sreću". Njihovi razrednici upozoravaju na kratak rok do polaganja državne mature, no svjesni su da su njihovi učenici željni zabave, jer za njih nije bilo ni maturalnog putovanja, a ni maturalne večeri. Razrednica Rahela Lozančić iz Isusovačke gimnazije: "Mladost se mora družiti. Pridržavat će se oni mjera koliko budu mogli - nadam se da će svi onda zdravo i sretno doći na maturu. Imali smo sreće u Osječko-baranjskoj županiji da smo ipak većinu toga uspjeli odraditi u razredu. Ima zaostataka, no nadoknadit će oni to. Nadam se i razumijevanju na maturi i na fakultetu kasnije. Uvijek je tužno kad ti razred odlazi. Ponosna sam razrednica razreda koji su pohađali dobri i vrijedni mladi ljudi i želim im svu sreću u budućem životu". Profesor Karlo Kobaš iz Matematičke gimnazije poručio je maturantima: "Zabavite se, ali pamet u glavu na zajedničkom druženju! Od preksutra intenzivno radite za državnu maturu!". A jedna od razrednica iz Matematičke gimnazije Kristina Ibrahimović dodaje: "Ove sam godine bila i žalosna. Osvijestila sam to tek u petak, kad smo imali posljedni sat "uživo". Sve mi je jako brzo proletjelo. Bilo je dosta stresno. Razumljivo je da se maturanti žele i moraju zabaviti, no dobro je što je lijepo vrijeme pa se koliko-toliko može držati razmak."

 

Maturantice

Profesori Rahela Lozančić, Karlo Kobaš i Kristina Ibrahimović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.