Hrvatski radio

Radio Osijek

Poslovna delegacija iz Kine ponovno u Zračnoj luci Osijek

10.06.2019.

14:47

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Nakon što su predstavnici izaslanstva poslovne asocijacije iz Kine prije nepuna dva mjeseca obišli osječku riječnu i zračnu luku, danas je proširena kineska poslovna delegacija tražila dodatne informacije o mogućnostima ulaganja.

U odnosu na prvi posjet u travnju, potencijalne investitore iz Kine danas su posebno zanimale mogućnosti proširenja zone Zračne luke Osijek na okolna zemljišta, te izgradnji logističkog središta u neposrednoj blizini aerodroma: "Mislimo da je Osijek odlično mjesto i lokacija za logistički centar. Posebice nam je zanimljivo što nam je na raspolaganju i riječna i zračna luka. Iznimno smo zadovoljni brzom reakcijom lokalnih i državnih vlasti. Razgovarat ćemo o mogućim oblicima suradnje, nadamo se da ćemo postići dogovor i da ćemo na kraju ojačati naša gospodarstva", rekla je kineska poduzetnica Jian Yu.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić dodao je kako je predmet razgovora bila koncesija na 250 hektara zemljišta pokraj zračne luke, a koja je u državnom vlasništvu. Razlog je što investitore iz Kine Zračna luka, osim u smislu putničkog, zanima i u smislu cargo prometa s naglaskom na mogućnost gradnje logističkih centara. Osječko-baranjska županija tu vidi i svoju priliku za dodatnim proširivanjima poslovanja i djelatnosti poput Centra za obuku pilota, servisa zrakoplova, ali i na turističku ponudu, rekao je župan Anušić i dodao kako će veliku ulogu u konačnoj odluci investitora zasigurno imati geostrateški položaj Osijeka: "Nalazimo se u blizini riječne luke što im je posebno zanimljivo, a tu je bilzina koridora 5C, blizina željezničkog koridora, zatim blizina granice sa Srbijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, na križanju smo puteva Sarajevo-Budimpešta i Beograd-Zagreb i jednostavno samo po sebi se namećemo kao idealna pozicija i oni su je upravo kao takvu prepoznali."

Ako se krene u ovaj posao, za prihvat najvećih teretnih zrakoplova morala bi se produžiti i pista, za što, pojasnio je direktor Zračne luke Davor Forgić, mogućnosi već postoje: "Mi imamo pistu kao rijetko tko. Ona je dva i pol kilometra duga i 45 metara široka i na nju već mogu slijetati i s nje polijetati najveći zrakoplovi. Doduše, ipak ne oni koji bi bili s teretima i punim opterećenjem, no mi jesmo već u prostornom planu za produljenje za 700 dodatnih metara, tako da ukoliko bude potreba naši vlasnici su spremni investirati", rekao je Forgić.

A svi budući razgovori oko eventualnih ulaganja i koncesija morali bi se održat na razini Ministarstava i Hrvatske vlade, nakon kojih bi se interes pretvorio u konkretnu investiciju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.