Hrvatski radio

Radio Osijek

Postav osječkog Arheološkog muzeja gostuje u Zagrebu

07.11.2018.

13:22

Autor: HINA/Radio Osijek

materijal Arheološkog muzeja

materijal Arheološkog muzeja

Foto: - / -

Gostujuća izložba "Beketinci Bentež, naselja iz eneolitika, ranoga i kasnoga srednjeg vijeka" u sklopu izložbenoga projekta "Povratak u prošlost bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj" iz Arheološkog muzeja Osijek otvorena je u zagrebačkom Arheološkom muzeju.

"Na nalazištu Beketinci - Bentež", kako je rekla voditeljica istraživačkoga projekta Kornelija Minichreiter, "istraženi su ostatci triju naselja: prapovijesnog naselja lasinjske kulture datiranog oko 4000 godine prije Krista, ranosrednjovjekovnog naselja datiranog od 9. do 11. stoljeća i kasnosrednjovjekovnog naselja datiranog od 14. do početka 16. stoljeća."
Naglasila je kako je prema provedenim arheološkim istraživanjima u prapovijesnom naselju lasinjske kulture vidljiva podjela na zapadni dio na kojem su pronađeni isključivo objekti radnog karaktera koji govore o obrtničkim aktivnostima i istočni dio na kojem su pronađeni stambeni objekti, nadzemne kuće i zemunice. 
Na izložbi su prikazane rekonstrukcije lasinjskih stambenih objekata koje nam ukazuju na njihov mogući izgled, tlocrt i unutrašnju podjelu prostorija.
Suator postava Zvonko Bojčić napomenuo je kako je jedan od pronađenih stambenih objekata ukupne površine od čak 360 kvadratnih metara za sada je najveća poznata eneolitička kuća na ovim prostorima.
Od pokretnih nalaza, kako je rekao, dominiraju keramički, kao što su gruba i fina keramika, posuđe, žlice, tavice, pršljenovi, zatim keramički model sjekire, utezi za tkalački stan. Pronađena je i sjekira s rupom za nasad drvene drške i raznovrsna litika, dodao je. Po Bojčićevim riječima ranosrednjovjekovno naselje dokumentirano je nalazom triju jama s keramičkim nalazima. Uglavnom su tonaglasio je, kuhinjski lonci različite fakture i oblika. 
Smatra kako je riječ o važnom nalazu zbog novog prinosa spoznajama o razdoblju od 9. do 11. stoljeća kod nas, koje je izuzetno malo istraženo.
"Kasnosrednjovjekovno naselje ističe se otkrićem čak 35 kuća, što je najveći broj istraženih objekata u srednjovjekovnim naseljima u Slavoniji", napomenuo je. Uz kuće su pronađeni i raznovrsni gospodarski i radionički kompleksi, jame za čuvanje hrane i bunari, rekao je Bojčić dodavši kako objekti ukazuju na razvijene zanatske vještine u naselju ali i na način života i privređivanja ovih zajednica, a idealnom rekonstrukcijom objekata stječe se uvid u njihov moguć izgled. Iz njihova položaja, tvrdi, može se iščitati i planska namjena prostora, što je dokaz prvog urbanizma u ruralnim naseljima od 14. do 16. stoljeća na ovom prostoru. 
Među predstavljenom građom, ističe se  jedinstven nalaz dijela pečata pape Grgura XI. i figura janjeta od kamena - Agnus Dei , što je, napomenuo je, prva nađena kamena profilacija u srednjovjekovnom naselju.
Autori postava su Zvonka Bojčić i Dragana Rajković, a tekstova izložbe Kornelija Minichreiter, Zorko Marković, Zvonko Bojčić, Dragana Rajković te rekonstrukcije naselja u 3D projekciji: Marin Mađerić
U sklopu izložbenog projekta Povratak u prošlost bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj održat će se 17. studenoga kreativne i umjetničke radionice "Šetnja kroz bakreno doba" namijenjene djeci i mladima od 10 do 15 godina. 
Polaznici radionice naučit će o tehnikama ukrašavanja keramičkih posuda te na koji način se počeo koristiti i obrađivati metal uz edukativnu publikaciju "Šetnja kroz Bakreno doba".
Izložba je otvorena od 7. do 25. studenoga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.