Hrvatski radio

Radio Osijek

Postavljanje spomen obilježja Žarku Kaiću

20.08.2019.

13:22

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

U Brijestu traju radovi na postavljanju spomen obilježja HRT-ovu snimatelju Žarku Kaiću. Skulptura "Posljednji kadar" bit će otkrivena u srijedu, 28. kolovoza, točno 28 godina od pogibije Žarka Kaića koji je izgubio život snimajući prolazak tenkova agresorske JNA.

Spomen obilježje na kružnom toku u Brijestu podižu Hrvatska radiotelevizija i Grad Osijek, a među dvanaest radova pristiglih na javni poziv, odabrano je rješenje arhitekata Bernarde i Davora Silova te profesorice umjetnosti Božice Dee Matasić.

"Kako je Žarko Kaić poginuo s kamerom u ruci i kako nam je taj snimateljski kadar odnosno format bio odmah nametnuta vizija i činjenica, razmišljali smo o tome kako je taj kadar moguće zaustaviti, pokazati da on pada, a da ostane naglašen i prisutan. Precrtali smo to u dimenzije 4:3 i pretočili u inoks. To je, znači, kadar zaustavljen u padu, praktički posljednja snimka koja se nastavlja kroz ovu svoju formu", rekla je arhitektica Bernarda Silov.

Žarko Kaić poginuo je 1991. na zadatku kod naselja Brijest, pokraj tadašnjeg zloglasnog vojnog poligona C, snimajući prolazak tenkova agresorske JNA. Hrvatska radiotelevizija pokrenula je izgradnju spomen obilježja kako bi mu odala dužno poštovanje. Svečano otkrivanje spomen obilježja bit će u srijedu, 28. kolovoza u podne, a nazočit će mu članovi obitelji Kaić, predstavnici HRT-a, braniteljskih udruga, državnih vlasti, lokalne i regionalne samouprave.

Galerija
foto Radio Osijek, Foto: -/-
foto Radio Osijek, Foto: -/-foto Radio Osijek, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.