Hrvatski radio

Radio Osijek

Postizborna međusobna optuživanja mađarskih udruga

15.09.2016.

17:22

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Savez mađarskih udruga (SMU) DORH-u će dostaviti dokumentaciju o izbornim nepravilnostima i sumnjama da je izabrani zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics podmićivao birače drugih nacionalnosti da se u popise birača upišu kao Mađari. Jankovics uzvraća: priča je izmišljena.

Savez mađarskih udruga (SMU) još je u izbornoj kampanji optužio Jankovicsa da je "sa suradnicima plaćao građanima da prijeđu u Mađare", što je ovaj odbacio, ali je za iste nezakonite aktivnosti koje se njemu stavljaju na teret prozvao političke opcije sklone njegovu protukandidatu iz SMU-a, Šandoru Juhasu.
Državno izborno povjerenstvo jučer je odbilo prigovor SMU da je povećani broj birača mađarske nacionalnosti utjecao na rezultat izbora, uz obrazloženje da svaki građanin najkasnije deset dana prije izbora ima pravo pregledati svoj upis u registar birača, tražiti njegovu dopunu ili ispravak, uključujući i podatak o svojoj nacionalnosti. Također je istaknuto kako u svom prigovoru SMU nije ukazao na konkretne propuste u radu biračkih odbora, kojima bi bila dovedena u pitanje pravilnost utvrđenih rezultata izbora. DIP je poručio kako o navodima da se "podmićivanjem ili drugom nezakonitom radnjom utjecalo na birače da glasuju za kandidata Roberta Jankovicsa" odlučuju druga državna tijela, nadležna za pokretanje i provedbu kaznenog postupka.

Zamjenik izbornog kandidata Šandora Juhasa, član predsjedništva SMU-a Deneš Šoja, izjavio je danas novinarima kako je na nedjeljnim izborima 11. rujna u popisu birača evidentiran 9.981 pripadnik mađarske nacionalne manjine, što je 852 birača više nego na prethodnim izborima. Izvijestio je kako SMU priprema dokumentaciju za kaznenu prijavu DORH-u protiv Jankovicsa, ističući da onaj tko se odlučio kupovati glasove, za to treba biti optužen, a ako se utvrdi krivnja i kažnjen. Šoja ističe kako su poseban problem zakonski propisi koji omogućuju ovakve aktivnosti, posebice odredba koja dopušta građanima da do deset dana prije izbora izmijene svoje podatke u popisima birača, uključujući i nacionalnu pripadnost. Stoga je najavio da će SMU inicirati izmjenu tog dijela izbornog zakonodavstva, a smatra da bi na to trebalo reagirati i Ministarstvo uprave.

Jankovics, koji je u Sabor izabran kao kandidat Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, u izjavi Hini odbacio je tvrdnje SMU-a, ocijenivši optužbe da je potplaćivao ili kupovao birače kao izmišljenu priču protukandidata Šandora Juhasa i alibi za opravdavanje izbornog poraza. Ključnim drži razmotriti ne samo zašto je narastao samo broj Mađara, nego i ostalih manjina u Hrvatskoj, istaknuvši kako je u odnosu na izbore u studenome prošle godine broj Mađara veći za oko 800, Talijana za oko tisuću, broj Srba za devet tisuća, a broj Bošnjaka za tri tisuće osoba.
"Pravi je problem rast broja pripadnika svih manjina u odnosu na izbore u studenome prošle godine za oko 15 tisuća, pri čemu je broj Mađara narastao najmanje, a svi se sada bave Mađarima. Pitanje što se dogodilo generalno s popisima manjinskih birača, a to je širi problem na koji ja nemam odgovor", poručio je Jankovics.
Odluku DIP-a o odbacivanju prigovora SMU-a smatra očekivanom, jer je "pritužba bila neozbiljna". Upitan hoće li poduzimati dodatne pravne korake protiv predstavnika SMU-a, Jankovics je kazao kako trenutno ima dosta obaveza pa o tome još nije odlučio, ali će pomno proučiti izjave pojedinih ljudi u medijima te će im "najvjerojatnije dati priliku da svoje tvrdnje dokažu na sudu".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.