Hrvatski radio

Radio Osijek

Postrojba Hrvatske vojske seli u Vukovar

10.02.2017.

21:23

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Inženjerijska postrojba Hrvatske vojske sa 100 vojnika do 18. studenoga bit će smještena u Vukovaru, izjavio je u Vukovaru potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon razgovora s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom. U Vukovar se vraća i proslava Dana OSRH.

"Ta inženjerijska postrojba u Vukovaru je i u funkciji nacionalne sigurnosti, no ona je i konkretan doprinos ministarstva gradu Vukovaru. Stotinjak radnih mjesta i te kako znači našem Vukovaru", rekao je ministar Krstičević, s kojim je bio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov. Dodao je da će postrojba sa stotinu vojnika najvjerojatnije biti premještena iz Vinkovaca.

Također je najavio da će se završna svečanost svih vojnih škola vratiti u Vukovar i održati za Dan državnosti, 25. lipnja.
Podsjetio je da je završna svečanost održavana u Vukovaru od 2004. do 2011., kada je vraćena u Zagreb, te je istaknuo kako smatra da se takva svečanost iz poštovanja prema Vukovaru mora održavati u tom gradu jer u Hrvatskoj nema boljeg mjesta gdje bi dočasnici i časnici Hrvatske vojske dobili činove.


Najavio je da će od 1. ožujka 2017. na čelu personalne službe Ministarstva obrane biti Davor Kiralj, Vukovarac koji je devet mjeseci bio zatočenik koncentracijskih logora. "To je časnik, sposoban, odlučan, koji će pomoći graditi personalnu službu na najbolji mogući način, a sve u funkciji da naš vojnik, dočasnik i časnik bude spreman izvršiti sve svoje zadaće", istaknuo je ministar obrane te izrazio zadovoljstvo zbog sastanka s gradonačelnikom Penavom i dogovora o provedbi zajedničkih aktivnosti ministarstva i grada.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je zahvalivši Ministarstvu obrane da je posljednjih mjeseci potpuno jasno što Vlada i predsjednica Republike osjećaju prema Vukovaru te da se više ne može govoriti o dojmu Vukovaraca kako su političari dolazili u Vukovar samo 18. studenoga i "grad zlorabili za političke svrhe".
"Ovo su od 1991. godine za Vukovar najznačajniji koraci kada je riječ o Ministarstvu obrane. Činjenica da se u grad vraća inženjerijska postrojba, koja je u Vukovaru postojala i prije Domovinskog rata, jest iskazivanje brige za Vukovar, posebice u situaciji kada prijeti depopulacija i gubitak radnih mjesta", ocijenio je te dodao da to promjena hrvatske politike koja time počinje percipirati i definirati nacionalne interese jer "ne može sve biti smješteno u glavnome gradu".


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.