Hrvatski radio

Radio Osijek

Posuđe za "Okuse Srijema i Slavonije"

29.12.2015.

15:51

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta "Okusi Srijema i Slavonije" Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije hotelskim, turističkim i ugostiteljskim objektima uručeni su kompleti tradicijski izrađenog posuđa, s ciljem promocije i poticanja služenja tradicijskih jela turistima.

Kompleti posuđa za posluživanje osam osoba uručeni su hotelima "Villa Lenije" iz Vinkovaca, "Dunav" iz Iloka, "Lav" iz Vukovara te restoranima "Stari podrum" iz Iloka, "Acin salaš" iz Tordinaca i "Aquaris" iz Bošnjaka. 
Tom je prilikom vukovarsko-srijemski župan Božo Galić podsjetio kako je turizam jedna od ključnih odrednica razvoja županije. "S bogatstvom tradicije koju imamo, brojnim kulturnim i folklornim manifestacijama, kao i ogromnim potencijalom u arheološkim istraživanjima, mislim da možemo biti veliki optimisti kad je riječ o budućnosti turizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji", poručio je Galić.
Direktorica županijskog Turističkog ureda Rujana Bušić-Srpak kazala je kako je, kad je riječ o autohtonim jelima koja su zastupljena u projektu ''Okusi Srijema i Srijema'', svaki od hotela ili ugostiteljskih objekta sam kreirao jelovnik kako bi se predstavio tradicijskim jelima. Popis jela napravila je županijska Udruga kuhara sa stručnim osobama, dok Turistička zajednica prati sva jela da ne odstupaju od tradicije. "Cilj projekta je da tradicijsku hranu ponudimo ne samo gostima koji odsjedaju u seljačkim domaćinstvima, nego i u hotelima. Posuđe smo izradili zahvaljujući sredstvima Hrvatske turističke zajednice za potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima. Morali smo ga dati napraviti jer takvog posuđa nema u serijskoj proizvodnji", kazala je Bušić-Srpak. Dodala je kako je riječ o keramičkom posuđu iz kojega se u Slavoniji i Srijemu jelo i posluživalo krajem 19. i početkom 20. stoljeća. 
U prvih jedanaest mjeseci ove godine županija je zabilježila oko 90.000 turističkih noćenja, što je za oko 15 posto više nego prošle godine koja je bila rekordna u turizmu Vukovarsko-srijemske županije, podatak je koji je iznijela direktorica ureda. "Tu ne ulaze gosti s kruzera koji dolaze kod nas, ali nisu dio naše statistike", navela je i dodala kako je posljednjih godina jako puno napravljeno u razvoju turizma na području županije kako bi ta djelatnost postala razvojnom opcijom toga dijela Hrvatske. Bušić-Srpak je ocijenila kako su, međutim, potpore privatnom i javnom sektoru male i nedostatatne u odnosu na omjer potencijala i mogućnosti. 
Danas su predstavljeni su i rezultati istraživanja i sugestija primjene tradicijskih jela područja Vukovarsko srijemske županije, autorice Maje Žebčević Matić koja je sastavila popis od 80 tradicijskih jela i slastica s područja Slavonije i Srijema, s opisom prigoda i posuđa u kojima su pojedina jela služena.
Projekt "Okusi Srijema i Slavonije" nastao je kao rezultat suradnje s vlasnicima ugostiteljskih objekata, udrugom kuhara Vukovarsko-srijemske županije te stručnim suradnicima, Ljubicom Gligorević, etnologinjom Gradskog muzeja Vinkovci te Majom Žebčević Matić, etnologinjom Gradskog muzeja Požega. U projekt je aktivno uključeno osam ugostiteljskih objekata (seoska domaćinstva, hoteli, restorani), koji rade pod prepoznatljivim logotipom i propisanom ugostiteljsko-turističkom ponudom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.