Hrvatski radio

Radio Osijek

Poticajne demografske mjere za mlade obitelji

13.01.2020.

13:27

Autor: Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto:HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Općina Bizovac s 5000 stanovnika u osam naselja i u 2020. godini nastavlja s mjerama koje će na tom području zadržati mlade ljude .

Načelnik Srećko Vuković ponosan je što je na bizovačkom području puno mladih obitelji koje će - nada se - tamo i ostati. „I dalje sufinanciramo prijevoz učenika autobusom i vlakom do njihova mjesta školovanja - Valpova i Osijeka. Značajna financijska sredstva izdvajamo i za prehranu djece u našoj osnovnoj školi te u područnim školama. Financiramo i prijevoz učenika s posebnim potrebama do Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark" u Osijeku. Natalitet potičemo i isplatom pomoći za novorođenu djecu mladim majkama i to za 1. dijete 2500 kuna, za 2. dijete 3000 kn te za 3. i svako daljnje dijete 5000 kuna. Prošle se godine na poručju općine Bizovac rodilo tridesetero djece, i to je broj koji je konstantan dugi niz godina. Zbog veće potražnje za mjestima u vrtićima, pretprošle su godine u njemu profunkcionirale i jaslice za dvanaestero djece, a ukupno je u vrtiću 70-ero djece". Načelnik Vuković zadovoljan je i zbog brzog i spretnog rješavanja natječaje za 250 hektara državne zemlje. "Maksimum zemlje koji se može dodijeliti jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu iznosi 50 ha. Ako je netko prije imao 25 ha, mogao je dobiti još 25 ha. Znamo svi da su prednost imali stočari. Čekamo još samo odluku Ministarstva poljoprivrede kako bismo tu priču završili. Na prostoru između Bizovačkih toplica i naselja Novaki ostaje nam još 100 ha državne zemlje (to je zemljište bilo dano poljoprivrednicima u privremeni zakup), no s obzirom da je u građevinskoj zoni, namijenjeno je za daljnji razvoj turizma. Naša su saznanja da vlasnik Bizovačkih toplica, tvrtka Sunce Koncern ima namjeru proširivati svoje kapacitete i ta će zemlja biti idealna za daljni razvoj toplica".
Vuković dodaje kako je ovogodišnjih proračun općine Bizovac za 20 posto veći od prošlogodišnjeg i iznosi 19,3 milijuna kuna. "Razlog su vrlo vrijedni planirani projekti koji se dijelom financiraju iz europskih fondova. Iznimno nam je važan europski projekt izgradnje sustava odvodnje, u suradnji s općinom Petrijevci i gradovima Valpovom i Belišćem te općinom Koška. Vrijedan je 50 milijuna kuna, važan je razvoj turizma, ali i ostalih gospodarskih grana. Drugi po važnosti projekt je rekonstrukcije državne ceste D2, prometnica između Normanaca i Josipovca. Iz Hrvatskih cesta imamo informaciju da će se u prvoj polovici godine raspisati natječaj za izvođača radova. Tako će općina Bizovac u iduće 3 do 4 godine biti jedno veliko gradilište. Očekuje nas i rekonstrukcija željezničkog kolosijeka od Osijeka do Zagreba. Pruga je dosta zapuštena i vlakovi su spori. Apeliramo na Hrvatske željeznice da rekonstukciju pruge Osijek - Zagreb uveste u svoje planove. Na razvoj Bizovca utjecat će i proširenje smještajnih kapaciteta u Bizovačkim toplicama. Jedna od mogućnosti je da se stari hotel u potpunosti sruši te da se gradi novi, a druga je da se ide na energetsku obnovu cijelog kompleksa. Podupiremo i jednu i drugu opciju, jer su to projekti koji nam život znače".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.