Hrvatski radio

Radio Osijek

"Potičemo djecu da budu protuteža ovisnostima"

18.05.2015.

19:42

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U školskoj 2014./2015. godini Udruga Građanska prevencija Osječka škola ušla je u gotovo sve osječke osnovne škole kako bi djecu potaknula da se suprotstave ovisnostima bilo kakve vrste.


Edukativne i kreativne radionice održane su i u centrima za odgoj i obrazovanje djece i mladih, a ekipa koja radi na projektu „Život bez ovisnosti – u tome je bit“ posjetila je i SOS Dječje selo u Ladimirevcima. Program, jedinstven u Hrvatskoj, inovativan je i cilj mu je jačati samopouzdanje djece koja će se suprotstaviti ovisnostima. „Mi učimo djecu da oni stvaraju okružje, potičemo ih da budu protuteža ovisnosti, učimo ih da stvaraju ozračje koje će promovirati zdravlje. Jačamo njihovo samopouzdanje, njihove stavove“, objašnjava voditelj projekta „Život bez ovisnosti – u tome je bit“ Filip Lažeta – Prika, koji je svoju karijeru posvetio borbi protiv ovisnosti i edukaciji djece i mladih. Na likovnim su radionicama djeca vrlo maštovito, ali konkretno iskazala svoj stav o zdravom životu i životu kojim dominira ovisnost. Inovativnost i kreativnost pokazali su i na multimedijalnim radionicama. Film „Bok, ja sam zombi!“ nastao je na jednoj od radionica krajem 2014., a uz vodstvo profesora Luke Pejića i suradnju Udruge Novi film snimili su ga učenici Osnovne škole Franje Krežme. Njegovo prikazivanje postalo je dopunski dio edukativno-kreativnih radionica kroz koje je ove školske godine prošlo nekoliko tisuća djece. „Djeci treba pristupiti na način koji oni to razumiju, osjećaju i onda postižemo željene rezultate. Cilj nam je preventivno djelovati protiv bolesti ovisnosti o alkoholu, drogama, duhanu, kocki ili ovisnostima novoga doba kao što su one o hrani ili internetu“, objašnjava Lažeta. Tako svi učenici koji su prošli kroz radionice, ali ne samo oni, mogu pratiti aktivnosti vezane uz projekt na Facebook stranici Udruge.
Udruga Građanska prevencija Osječka škola u prosincu je prošle godine – u Mjesecu borbe protiv ovisnosti – održala prvi Multimedijalni festival zdravlja – protiv ovisnosti, za koji su pokroviteljstvo preuzeli Grad Osijek i Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Valja spomenuti da je svaku od tih akcija pratila i poznata pjesma „Neću drogu“ iz koje je i nastao slogan projekta. „Neću drogu, što mi mogu, neću joint, neću šut, zdravi život sad je hit, život bez droge – u tome je bit“, refren je pjesme.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.