Hrvatski radio

Radio Osijek

Potomci Hrvata iz Južne Amerike u posjetu Vukovaru

29.10.2022.

15:51

Autor: HRT/Radio Osijek

.

.

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

U Vukovaru su danas boravili stipendisti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH na Programu učenja hrvatskoga jezika u RH. Posjet je organiziran u sklopu projekta „Od dolaska do ostanka” koji provodi Institut za migracije i narodnosti (IMIN).


Posjet Vukovaru kao obrazovni, kulturni i iskustveni način poticanja hrvatskoga zajedništva financijski podržava Ured koji je ujedno i suorganizator ovog posjeta Vukovaru, a projekt provodi Institut za migracije i narodnosti (IMIN). Za posjet Vukovaru prijavilo se sedamdesetak stipendista iz Programa učenja hrvatskoga jezika koji pohađaju tečaj pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a vodile su ih doktorice Maria Florencia Luccheti i Katica Jurčević iz Instituta za migracije i narodnosti. U Memorijalnom centru Domovinskog rata pozdravili su ih državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i ravnatelj Centra Krunoslav Šeremet. Potomci hrvatskih iseljenika u Južnu Ameriku posjetili su i masovnu grobnicu na Ovčari, vukovarski vodotoranj, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te Muzej vučedolske kulture.

Maria Florencia Luccheti je izjavila kako će nastavu hrvatskog jezika u sljedeća dva semestra slušati 306 polaznika, uglavnom iz Južne Amerike dok je državni tajnik Zvonko Milas istaknuo kako Ured stipendira gotovo 500 studenata iz hrvatske dijaspore od kojih su mnogi završili fakultete i danas, nakon što bolje upoznaju hrvatski jezik i zemlju, žele ostati ovdje i živjeti. 


Poslušajte što su nam rekli mladi Hrvati iz Venezuele, Kolumbije, Bolivije, Čilea i Argentine, a na početku izjavu državnog tajnika u Središnejm uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa.  

.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.