Hrvatski radio

Radio Osijek

Potpisan još jedan Ugovor za revitalizaciju kulturne baštine

24.12.2021.

13:36

Autor: HRT Radio Osijek

Ugovor

Ugovor

Foto: Osječko-baranjska županija / Radio Osijek

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je s gradonačelnikom Našica Krešimirom Kašubom  Ugovor  od 10 milijuna kuna. Tim će se novcem rekonstruirati veliki i mali dvorac Pejačević.

Našice su trenutačno veliko gradilište, istaknuo je gradonačelnik Krešimir Kašuba. "Mijenjamo svoju vizuru. Danas smo potpisali Ugovor za izuzetno vrijedan projekt od 10 milijuna kuna. Inače u Našicama su u tijeku projekti vrijedni 100 milijuna kuna među kojima su dva trga, veliki i mali dvorac, Gregerova vila i ukrasna dendroflora koja će zasigurno nakon godinu do dvije dana (u vremenu koje je predviđeno za rekonstrukciju) svoju priču temeljiti na turizmu. Veliki će dvorac biti muzej s kompletnom muzejskom građom, a mali prostor za Glazbenu školu vezanu za obitelj Pejačević (Glazbena se škola i zove Kontesa Dora). Gregerova će vila s 800 četvornih metara imati knjižnicu koja će sa svojom građom imati veliku funkciju. Svi će ovi objekti imati samoodrživost  i objedinjenu u turističku priču. Hvala Vladi i ministrici Tramišak koja je u mandatu od šest mjeseci s nama organizirala tri službena sastanka. Veliku nam potporu daje i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Sinergija je to između grada, županije i države koju do sada nismo imali i to će zasigurno doprinijeti razvoju Našica". "Današnjim potpisivanjem Ugovora za pomoć u sufinanciranju provedbe integriranog europskog projekta obnove kulturne baštine - velikog i malog dvorca obitelji Pejačević u Našicama podižemo u biti sufinanciranje ovog projekta na 85 posto od njegove ukupne vrijednosti. Ovim i završavamo ciklus potpisivanja ugovora iz Fonda za sufinanciranje europskih projekata diljem Republike Hrvatske. Samo u 2021. godini uloženo ja milijardu i stosedamdeset milijuna kuna za ovu namjenu. Govorimo o 650 različitih projekata kojima se pomaže i općinama i gradovima, ali i samim županijama te njihovim komunalnim tvrtkama i institucijama kako bi u što kraćem vremenu realizirali europske projekte. Ovakvi projekti obnove kulturne baštine i kulturnog identiteta podižu atraktivnost Hrvatske u turističkom smislu s posebnim osvrtom na pet slavonskih županija, čiji je ovaj projekt dio. Poziv je to za razvoj kulturne baštine integriranih programa u Slavoniji. Ovaj smo tjedan potpisali i ugovor s Virovitičko-podravskom županijom za obnovu dvorca Janković, s Pakracom za "Svijet Graševine" te s Lipikom za "Terme Lipik". Ovaj smo ciklus uspješno priveli kraju. Vjerujem kako će se svi nabrojani projekti uspješno realizirati kroz godinu ili dvije. Sve će ovo dati i nove vizure stanovnicima tih gradova, ali i u gospodarskom smislu podignuti cijelu Slavoniju, Baranju i Srijem", rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. 

          

Ugovor

Ugovor

Foto: Osječko-baranjska županija / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.